Ökológiai katasztrófa

2022.08.12. 23:29

Higanyszennyezést mutattak ki a tömeges halpusztulással sújtott Odera vízében

Higanyszennyezést mutattak ki az Odera folyó vizében, miután tömeges halpusztulást észleltek a német-lengyel határon futó szakaszon - jelentette pénteken a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság német vizsgálati eredményekre hivatkozva.

Elpusztult halak lebegnek a német-lengyel Odera határfolyó sekély vizében a németországi Genschmar közelében 2022. augusztus 12-én

Forrás: MTI/AP/DPA/Patrick Pleul

Az RBB értesülése szerint a Brandenburg tartományi hatóságok 

rendkívül magas higanyszennyezettséget mutattak ki a folyóból vett vízmintákból.

Axel Vogel tartományi környezetvédelmi miniszter megerősítette az értesülést, de hangsúlyozta: nem tudni még, hogy egyedül a higanyszennyezés, vagy több tényező együtt okozta-e a halpusztulást.

Kifejtette: meglehet, hogy a hőségnek és az aszálynak, vagyis a magas vízhőmérsékletnek és az alacsony vízállásnak is van szerepe. Ilyen környezetben minden anyag koncentrációja emelkedik, ezért előfordulhat, hogy normál vízállásnál komoly gondot nem okozó káros anyagok a magas koncentráció miatt végzetessé váltak.

Az viszont biztos, hogy nemcsak a folyó lengyelországi szakaszán elpusztult halakat sodorja a víz, hanem a németországi szakaszon is pusztul az élővilág 

- tette hozzá a Zöldek politikusa.

Az is biztos, hogy sokáig érezhető majd az eset hatása, és hosszú munka lesz a halállomány helyreállítása. Az Odera "mint ökológiailag értékes vízi élőhely számára ez olyan csapás, amelyből valószínűleg évekig nem fog felépülni" - mondta a miniszter, kiemelve: a vizsgálati adatok arra utalnak, hogy a halak legfontosabb természetes táplálékát biztosító zooplankton-állomány is károsodott, ezért a halak nem találnak egyhamar ismét elegendő táplálékot a csaknem 200 kilométeren a német-lengyel határt alkotó, majd lengyel területre visszatérő és Szczecinnél (Stettin) a Balti-tengerbe torkolló folyóban.

A tenger viszont valószínűleg nincs veszélyben. 

Bármi is került az Oderába, annyira felhígul, hogy a Balti-tengerben már nem okoz kárt 

- mondta Axel Vogel az RBB-nek.

A közszolgálati médiatársaság idézte mások mellett a folyó mentén elterülő egyik védett terület, az Alsó-Odera-völgyi Nemzeti Park (Nationalpark Unteres Odertal) helyettes vezetőjét, Michael Tautenhahnt is, aki kiemelte, hogy 

a halpusztulás "egyszerűen katasztrófa" Németország egyik leggazdagabb természetes élőhelye számára, azért is, mert a mérgező anyagok a halakkal táplálkozó madarakat is veszélyeztetik.

Az RBB beszámolója szerint a Lengyelországban kezdődött halpusztulással kapcsolatban egyre erősödik a lengyel partnerekkel szembeni kritika Németországban. A lengyel szakaszon már júliusban észleltek halpusztulást, és meg is kezdték az okok feltárását, de a német hatóságokat sokáig nem tájékoztatták.

Ezt a szövetségi környezetvédelmi minisztérium is kifogásolja. Az ilyen helyzetek kezelésére szolgáló figyelmeztetési rendszer egészen csütörtökig "nem működött" - állapította meg a tárca képviselője a kormány szóvivőinek pénteki berlini tájékoztatóján, hozzátéve, hogy csak akkor kaptak tájékoztatást a lengyel féltől, amikor már a német hatóságok is észlelték a folyó szennyeződését és a halpusztulást.

Lengyel miniszterhelyettes: az Odera folyóból vett mintákban nem mutattak ki higanyt

A lengyelországi elemzések során nem mutattak ki higanyt az Odera folyóból a tömeges halpusztulás miatt vett mintákban - közölte pénteki sajtóértekezletén Jacek Ozdoba lengyel klímaügyi és környezetvédelmiminiszter-helyettes.

Ozdoba arra reagált, hogy a pénteki nap folyamán a lengyel sajtó is idézte azokat a német médiaértesüléseket, miszerint a Brandenburg tartományi hatóságok rendkívül magas higanyszennyezettséget mutattak ki az Odera vizében.

Ozdoba ennek kapcsán elmondta: 

arra kérték a német félt, hogy mutassa be a vizsgálati eredmények részleteit.

A miniszterhelyettes megerősítette azokat a korábbi megállapításokat, miszerint a folyó vizének oxigéntartalma meghaladja a megszokott paramétereket. A vízmérgezés okát véglegesen csak a haltetemeken végzett toxikológiai vizsgálat fedheti fel - tette hozzá Ozdoba.

Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes elmondta: az Oderából vett ötven vízminta egyikében sem mutattak ki nehézfémeket. Közölte továbbá: a mérgezés által érintett vajdaságokba a nyugat-lengyelországi Poznan városában működő tűzoltóképző 150 hallgatóját vezényelték ki. Előző nap a lengyel hadsereg már az önkéntes területvédelmi erők (WOT) 150 katonáját vezényelte ki az Oderán keletkezett károk elhárítására. 

Aznap a lengyel hatóságok tíz tonna haltetem kiemeléséről adtak hírt.


 

Wasik beszámolója szerint arra utasították az egészségügyi felügyeletet, hogy naponta ellenőrizze az Odera-menti községekben az összes felszíni és földalatti vízfelvételi helyeket. Megerősítette továbbá: három nyugat-lengyelországi vajdaságban - Alsó-Szilézaiban, valamint az ettől északabbra fekvő Lubuskie és Észak-Pomerániai vajdaságban - péntektől belépési tilalmat rendeltek el a folyópartra. Felidézte: a vízmérgezés ügyében az alsó-sziléziai Wroclaw kerületi ügyészsége eljárást indított el.

A sajtóértekezlet után közzétett Facebook-bejegyzésben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő közölte: azonnali hatállyal leváltotta Przemyslaw Dacát, a lengyel vízügyi hatóság elnökét, valamint Michal Mistrzak környezetvédelmi felügyelőt. A lépést Morawiecki azzal indokolta, hogy a kialakult helyzetben - bár ezt "semmiképpen sem lehetett előre látni" - az illetékes hatóságoknak gyorsabban kellett volna reagálniuk. A kormányfő egyúttal hangsúlyozta: minél gyorsabban fel akarják deríteni, és minél szigorúbban meg szeretnék büntetni "ezen óriási méretű ökológiai bűntett" elkövetőit.

Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter a Twitteren arról írt, hogy Steffi Lemke német hivatali parterével további lépésekről és folyamatos információcseréről állapodtak meg.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában