Amerikai abortusz

2022.07.11. 13:35

Soros Bill Gatesszel és a többi milliárdossal együtt támad

Nem megy le a torkukon a Roe kontra Wade-ügyben született döntés.

2022. július 4-én – az amerikai függetlenség napján – George Soros US Democracy Under Concerted Attack (Amerikai demokrácia összehangolt támadás alatt) címmel jelentetett meg írást a Project Syndicate-en, reflektálva a napokban hozott az amerikai legfelsőbb bíróság döntésére, mely felülvizsgálta, majd megsemmisítette a testület 1973. január 22-én hozott, 7-2 arányú döntését a Roe kontra Wade-ügyben – írja a Magyar Nemzet

Ezt a véleményét megismételte a Der Standard osztrák napilap hasábjain is – számol be a Tűzfalcsoport.

A cikkben foglaltak szerint az amerikai legfelsőbb bíróságon szolgáló bíróknál radikális jobboldali többség van, akiknek célja, hogy az Egyesült Államokat egy körültekintően kidolgozott terv szerint elnyomó rendszerré alakítsák.

Soros szerint az Egyesült Államok 1776-os születése óta egy folyamatosan fejlődő demokrácia, azonban túlélése mint demokrácia komoly veszélynek van kitéve, egyrészt a külpolitikai nyomás miatt Xi Csin-ping Kínája és Vlagyimir Putyin Oroszországa irányából, akik a világot egy elnyomó autokráciává kívánják alakítani, másrészt – legfőképpen – a belpolitikai nyomás miatt, ugyanis állítása szerint az amerikai legfőbb bírói testületben szolgálatot teljesítő bírók radikális jobboldaliak, akiket a Donald Trump vezette Republikánus Párt cinkosként segített székükbe.

A „milliárdos filantróp” szerint ezen bírák szélsőségességét nem önmagában a Roe v. Wade-ügyben hozott megszüntető végzésük – mely szerinte egy mérföldkő volt a nőket érintő emberi jogok  kérdésében –, hanem az azt megalapozó indokolás jelenti.

Megjegyzendő, hogy Soros semmilyen konkrét példát nem szolgáltat annak alátámasztására, miért lennénk az említett bírák szélsőségesek, azonban ezt a kifejezést használja minden olyan esetben, amikor valakinek a tevékenysége, véleménye nem egyeztethető össze a nyílt társadalmak elveivel, akkor is, ha ezen eltérések csupán a nyílt társadalom eszméinek abnormális jellegére világítanak rá, pusztán egyfajta mozgósító kifejezésként használva azt – teszi hozzá írásában a Tűzfalcsoport.

Amerika legkiemelkedőbb milliárdosai elítélték a Roe kontra Wade-ügy hatályon kívül helyezését, miközben Warren Buffett állítólag elindítja a reproduktív jogok nagy adományozásának terveit.

Bill Gates és Melinda French Gates is tiltakoztak a legfelsőbb bíróság azon döntése ellen, amely nemzeti szinten visszavonta az abortuszjogokat, megdöntve ezzel egy közel ötvenéves precedenst – olvasható a Tűzfalcsoport oldalán.

Gates a Twitteren azt írta:

Szomorú nap ez. A Roe kontra Wade felülbírálata igazságtalan és elfogadhatatlan kudarc. És kockára teszi a nők életét, különösen a leghátrányosabb helyzetűekét.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Borítókép: George Soros / AFP / Tim SLOAN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában