Kitaposott úton

2022.07.18. 14:29

Nagyot fordult a világ: a magyart másolja a norvég kormány

A háború, az infláció és az energiaválság miatt megterhelő időszak elé néz Európa és benne Norvégia – véli Jonas Gahr Störe norvég kormányfő. A Mediaworks Hírcentrumának összefoglalója szerint a miniszterelnök bejelentette: elsődleges, hogy a háztartások kedvező feltételekkel férjenek hozzá az energiához, ezért a kormány rezsicsökkentést hajt végre, miközben a hitelkamatokat is ráncba szedné.

Hosszú véleménycikkben elemzi a norvég miniszterelnök a skandináv országra és Európára váró időszakot. Jonas Gahr Störe hétfőn a közmédia oldalán megjelent írása szerint – melyet a Mediaworks Hírcentruma szemlézett – az ősz és a tél megterhelő lesz mindenkinek, amire fel kell készülni. Az ukrajnai háború nem ér véget egyhamar, Európa pedig energiaválsággal szembesül, amit magas infláció kísér. Ugyan jelenleg még erős növekedési pályán van a norvég gazdaság, de fel kell készülni a válságosabb időkre. A baloldali miniszterelnök szerint a biztonságos pénzgazdálkodás a legfontosabb, amit kormánya megvalósíthat – az elmúlt idők válságaival szemben most nem többet, hanem kevesebbet fog költeni az állam, amit a kiadások és beruházások visszafogásával ér el.

Írásában ugyanakkor hangsúlyozta: elsődleges fontosságú, hogy a háztartások kedvező feltételekkel férjenek hozzá az energiához.

A magas energiaárak Norvégiát is sújtják, különösen az ország déli részén, ahol leginkább nőttek a tarifák, ezért a kormány – a költségvetési kiadások mérséklése mellett – rezsicsökkentést visz végbe. Az állam abban az esetben, ha az áram ára meghaladja a 70 őre kilowattóránkénti tarifát (ami 27 forintnak felel meg), az efölötti rész 80, téli hónapokban 90 százalékát a közkassza állja. – A villamosenergia-költségek nagy súllyal terhelik a háztartások költségvetését, és az áramtámogatási rendszer közvetlenül tehermentesíti az embereket – fogalmazott Störe. Hozzátette: nagyon fontos, hogy a lakosságot érintő hitelkamatok ne emelkedjenek a kelleténél nagyobb mértékben, aminek érdekében a kormány intézkedéseket vezet be.

A miniszterelnök kitért a július eleji, szakszervezetek által kezdeményezett olaj- és gázkitermelők munkabeszüntetésére, ami nagy visszhangot váltott ki az országban és megszólaltatta a vészcsengőt több más európai államban is.

Norvégia adja Németország gázfelhasználásának 30 százalékét, az Egyesült Királyságénak 40 százalékát, ezért érthető, hogy a bizonytalan orosz ellátás mellett a norvég gáz fontossága tovább erősödik. A miniszterelnök szerint a norvég jólét alapja a kereskedés a nagy, elsősorban európai piacokkal, így a szomszédos államok biztonsága Norvégiának is biztonságot jelent, mivel az ország gazdasága nyitott és szorosan összefonódik a környező államokéival. A sztrájkot a kormány kötelező bértábla bevezetésével letörte, ugyanis Jonas Gahr Störe szerint ha a norvég gázkitermelés a felére esne, akkor az több országban is az energiaellátás biztonságát veszélyeztetné, és mély válságot okozna a régióban.

Borítókép: Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök az oslói parlament ülésén 2022. március 30-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában