Sargentini 2.0

2022.07.11. 11:24

Felesleges konfliktusokat akar szítani az Európai Parlament

„A Sargentini 2.0 jelentés célja az, hogy konfliktust szítson a tagállamok között – holott egy háborús helyzetben azt várnák el az európai polgárok a vezetőiktől, hogy a békére törekedjenek” – fogalmazott Tóth Erik Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában. A legutóbbi adásban Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese, Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője és Nagy Ervin filozófus voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei, ahol szó esett a Magyarországot támadó újabb európai uniós jelentésről, a hazánkra nehezedő migrációs nyomásról, a Jobbik belső konfliktusairól, valamint az időközi önkormányzati választások fideszes sikereiről.

Újabb Sargentini-jelentés készül, ezúttal Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti képviselő vezényletével. Az üggyel kapcsolatban Tóth Erik úgy fogalmazott, hogy

az Európai Parlament újra Magyarországot támadja egy egyébként jogi kötőerő nélküli politikai nyilatkozattal, mely azon a hazugságon alapul, hogy Magyarországon nem érvényesülnek az alapvető demokratikus és jogállami értékek.

A központ kutatási igazgató-helyettese elmondta azt is, hogy „a jelentéstervezet egyik pontjában kifejezetten szerepel, hogy az a liberális képviselők elvárása, hogy Magyarország büntetésként ne kapja meg azokat az uniós forrásokat, amelyek egyébként alanyi jogon járnak nekünk”. Szikra Levente felhívta a figyelmet arra, hogy „nagyon súlyos következményekkel járhat az, amikor egy európai politikai testület a tagállamok szuverenitását veszélyeztetve egyfajta döntőbírói szerepet próbál felvenni egy ország belügyei felett”.

A magyar–szerb határhoz közel található Szabadka mellett két, lőfegyverekkel felszerelt migránsbanda támadt egymásra. Tóth Erik elmondta, hogy

idén eddig több mint százezer illegális határátlépési kísérlet történt a magyar határszakaszon, mely arról tanúskodik, hogy az Európára nehezedő migrációs nyomás korántsem enyhült.

Szikra Levente arról beszélt, hogy „a magyar határvédelem sikerének köszönhetően a közvélemény hajlamos azt hinni, hogy a migrációs válságot már magunk mögött tudhatjuk. A vajdasági halálos összecsapás azonban egy újabb bizonyíték arra, hogy milyen konfliktusokat és problémákat fognak magukkal hozni ezek a migránsok abban az esetben, ha Európa van olyan felelőtlen, hogy ellenőrzés nélkül beengedi őket. „A magyar kormány nemrégiben bejelentette, hogy határvadász-alakulatokat szervez, így a rendőrség és a honvédség határon szolgáló erőit át lehet helyezni az ország többi részére, melyre a jelen háborús helyzetben kiemelten szükség van” – fűzte hozzá az elemző.

A hétvégén pár hónapon belül másodszor tartott tisztújító kongresszust a Jobbik. Az április 3-i választást követő tisztújításon újraválasztott Jakab Péter ugyanis lemondott a pártelnöki posztjáról – az újonnan megválasztott elnök pedig az a Gyöngyösi Márton lett, aki korábban származásuk alapján listázta volna a zsidó országgyűlési képviselőket. Nagy Ervin emlékeztetett, hogy

a magyar politika történetében a kisgazdáknál volt a Jobbikhoz hasonló helyzet, amikor is a frakció vezetése és a párt elnöksége egymással szemben álló köröket alkottak, a vitákat pedig egy idő után kivitték a pártból egészen a bírósági szintekig. A Jobbik esetében hasonló forgatókönyvre számíthatunk.

Tóth Erik hozzátette, hogy „a Jobbik 2018 óta teljes lejtmenetben van és elképzelhető, hogy 2026-ra már nem lesz önálló párt. A folyamatosan zajló időközi önkormányzati választások kapcsán is az látható, hogy az április 3-a óta eltelt időszakban a kormányzati politika sikeressége és az ellenzéki politika totális csődje látszik beigazolódni.” Szikra Levente elmondta, hogy „a hétvégi időközi önkormányzati választásokon még olyan helyeken – például Dunaújvárosban és Budaörsön – is győzelmet arattak a kormánypártok jelöltjei, amelyek korábban a baloldal fellegvárainak számítottak”.

A július 7-i adást itt hallgathatják meg:

Borítóképünkön Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti európai parlamenti képviselő, fotó: AFP / Kisbenedek Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában