Közös munka

2022.06.07. 12:19

Szijjártó: Magyarország és Banglades erősíti a nukleáris energetikai együttműködést (videó)

Magyarország és Banglades erősíti együttműködését a nukleáris energia területén, ugyanis az utóbbi időben világossá vált, hogy a biztonság garantálásához a lehető legnagyobb mértékű energetikai önellátásra van szükség - közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető bangladesi kollégáját, A. K. Abdul Moment fogadta délelőtt Budapesten, majd a közös sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a találkozó legfontosabb kérdése a nukleáris együttműködés volt.
Kiemelte, hogy Bangladesben is új atomerőmű épül, ráadásul ugyanaz a kivitelező ugyanolyan típusú reaktorokat telepít ugyanabban a pénzügyi konstrukcióban, mint a paksi bővítés esetében.
A paksi építkezés a jelenleg zajló legnagyobb volumenű és legfontosabb beruházás Magyarországon, ezért fontos, hogy a nemzetközi nukleáris ipari együttműködésünket fejlesszük- hangsúlyozta.
Szijjártó Péter bejelentette, hogy 

nukleáris képzési megállapodást írtak alá, amelynek keretében a bangladesi hallgatók számára elérhető évi száznegyven magyarországi felsőoktatási ösztöndíjas hely közül kezdetben harmincat a leendő nukleáris szakemberek számára fognak fenntartani.
 "Magyarországon rendelkezésre állnak azok az oktatási és képzési kapacitások, amelyek nyomán képesek vagyunk arra, hogy nagy számban képezzünk leendő bangladesi nukleáris mérnököket és szakembereket" - húzta alá.

A sajtótájékoztatóról készült videó:

Tájékoztatása szerint 

az együttműködés másik pillérét az atomerőmű építésével kapcsolatos tudás és tapasztalatok átadása jelenti, amelynek nyomán felgyorsítható lehet a paksi beruházás megvalósítása. Mint mondta, Bangladesben 2023-ban működésbe lép az első, 2024-ben pedig a második reaktorblokk, és rendkívül fontos lehet az építési és üzemeltetési tapasztalatok átadása.
Nekünk is 2030-ra be kell fejezni az építkezést, hiszen biztonságban akarjuk tudni hosszú távra az energiaellátásunkat, és ehhez a saját nukleáris kapacitás növelése a legjobb és leghatékonyabb eszköz - fogalmazott.
A miniszter végezetül rámutatott, hogy a kétoldalú kapcsolatok minél hatékonyabb fejlesztéséhez személyes jelenlétre van szükség, ezért 

a kormány konzuli képviseletet nyitott Dakkában, amely éppen most kezdte meg teljes spektrumú működését.

Mint közölte, ezt a dinamikusan bővülő kereskedelmi együttműködés is indokolja, miután tavaly 40 százalékkal nőtt a magyar-bangladesi kereskedelem volumene, a magyar élelmiszer- és gyógyszeripari, vízügyi technológiák pedig továbbra is rendkívül keresettek a dél-ázsiai országban.
A. K. Abdul Momen a két ország kapcsolatát méltatta, s arra is kitért, hogy a politikai stabilitás nagyban segítette a gazdasági fejlődést mind Bangladesben, mind Magyarországon. Emellett köszönetet mondott a koronavírus elleni vakcinák adományozásáért a budapesti kormánynak.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) hivatalában fogadja Abdul Momen bangladesi külügyminisztert (b) Budapesten 2022. június 7-én (MTI/Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában