Diplomácia

2022.06.25. 10:29

Öt ország részvételével új csendes-óceáni csoport jött létre

Ausztrália, az Egyesült Királyság, Új-Zéland, az Egyesült Államok és Japán új csoportot hozott létre, hogy erősítsék gazdasági és diplomáciai kapcsolataikat a csendes-óceáni térség országaival.

Az erről szóló közlemény szerint az öt ország egy átfogó informális mechanizmust indított el Partners in the Blue Pacific(PBP) néven a csendes-óceáni prioritások hatékonyabb és eredményesebb támogatása érdekében.

Ez az új kezdeményezés a régió iránt régóta fennálló elkötelezettségünkre épít. Egyek vagyunk abban az elhatározásunkban, hogy a szuverenitás, az átláthatóság, az elszámoltathatóság elveinek megfelelően, valamint a csendes-óceáni államok irányítása mellett támogatjuk a régiót

– áll a közleményben.

Az új partnerséget azután jelentették be, hogy ismertté vált: a Csendes-óceáni szigetek fórumának titkársága idén le akarja mondani a fórum vezetőinek hagyományos találkozóját a 21 országot tömörítő szervezet partnereivel, köztük az Egyesült Királysággal, az EU-val, Indiával, Kínával, az Egyesült Államokkal és Japánnal. Ezt azzal indokolták, hogy

a kulcsfontosságú hazai kérdésekre kívánnak összpontosítani, és hogy elkerüljék a geostratégiai feszültségeket, valamint a befolyásos szereplők nyomását.

A Fidzsi-szigetek fővárosában, Suván, július közepére tervezett találkozójukon a vezetők egyebek között megvitatják a Salamon-szigetek és Kína között májusában aláírt biztonsági paktumot. Ausztrália és az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztették a Salamon-szigetek kormányát, hogy keményen reagálnak, ha Kína a biztonsági együttműködésről szóló megállapodással összhangban kínai katonai létesítményeket telepít az ország területén. amire Peking úgy reagált, hogy nincsenek ilyen tervei.

A Csendes-óceáni szigetek fóruma egy kormányközi szervezet, amelyet a csendes-óceáni független államok közötti együttműködés elmélyítésére és érdekeik képviselésére hoztak létre. A fórumot 1971-ben alapították, teljes jogú tagja 18 ország és tengerentúli terület: Ausztrália, Vanuatu, Kiribati, Cook-szigetek, Marshall-szigetek, Mikronézia, Új-Kaledónia, Nauru, Niue, Új-Zéland, Palau, Pápua Új-Guinea, Szamoa, Salamon-szigetek, Tonga, Tuvalu, Fidzsi-szigetek, Francia Polinézia.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában