Központosítás

2022.06.16. 12:38

Megvonná a vétójogot a tagállamoktól Brüsszel (podcast)

„Az európai közös érdek most az, hogy béke legyen. Egy ilyen helyzetben a nemzetállami vétójog megszüntetését szorgalmazó javaslatok azt bizonyítják, hogy megint nem a fontos dolgokkal van elfoglalva Brüsszel. Egységre van szükség, nem széthúzásra” – fogalmazott Tóth Erik Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában.

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatóhelyettese és Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője voltak Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei a legutóbbi adásban, ahol szó esett az európai uniós tagállamok vétójogának felszámolásáról, az önkormányzati és az európai parlamenti választások egy napon tartásáról, valamint a Jobbik és Jakab Péter viszályáról – írja a Magyar Nemzet.

– Az Európai Unió létrehozásakor pontosan arról volt szó, hogy a tagállamok összeegyeztetik az érdekeiket, és egy olyan döntést alakítanak ki együttesen, amely mindenki számára megfelelő, ezt a rendszert bontaná le a vétójog megszüntetése – mondta Szikra Levente a tanácsban való egyhangú szavazás megszüntetéséről. 

Még a szövetségi államokban, mint amilyen az Egyesült Államok is több lehetőségük van a hangjukat hallatni a tagállamoknak. Ezzel szemben az Európai Unióban a vétójog alkalmazását is meggátolnák

– fogalmazott. 

– Ez a stratégia arról szól, hogy a nemzetállami Európa gondolatát ki kell iktatni, el kell felejteni, azt a történelem süllyesztőjébe kell dobni – tette hozzá Tóth Erik.

Logikus és racionális döntés lenne, ha 2024-től az európai parlamenti választásokat és a helyhatósági szavazásokat egy napon tartanák meg

– húzta alá Szikra Levente. Tóth Erik szerint „ebben a válságos helyzetben, a közelgő gazdasági recesszió és a háborús infláció miatt közös érdekünk, hogy minden lehetséges adminisztratív tehertől megszabaduljunk. A két választás egy napra történő időzítésével kilenc-tíz milliárd forint maradhat pluszforrásként a költségvetésben”.

A június 15-i adást itt hallgathatják meg:

Borítókép: Európai Parlament / MTI / EPA / Julien Warnand

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában