Ez a módszerük

2022.06.15. 06:59

Megszorítások lesznek a fővárosban

– Az elhibázott ötlettel a brüsszeli bürokraták és a külföldi pénzemberek követelésének akarnak eleget tenni, ahelyett, hogy felelős városvezetőkként a kormány és a lakosság mellé állnának az energiabiztonságért folytatott küzdelemben – fejtette ki véleményét Láng Zsolt kormánybiztos, a Fidesz budapesti elnöke arra reagálva, hogy a Karácsony Gergely vezette városvezetés a közszolgáltatásokon való spórolásra szólította fel az embereket. Fricz Tamás kutatási tanácsadó szerint az ellenzéki vezetésű főváros kapva kap azon a lehetőségen, hogy ismét Brüsszel öngyilkos politikáját szolgálja ki.

– A baloldali városvezetés csak a budapestiek megszorításában tud gondolkodni, pedig az emberek éppen az ellenkezőjével: életkörülményeik javításával bízták meg őket – reagált a Magyar Nemzet megkeresésére a Fidesz budapesti elnöke. Láng Zsolt kormánybiztos Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes múlt heti nyilatkozatára – miszerint a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás jegyében spórolásra kért mindenkit – kifejtette: rendkívül elhibázott ötletnek tartja Karácsony Gergelyék spórolási javaslatait, amellyel a brüsszeli bürokraták és a külföldi pénzemberek követelésének akarnak eleget tenni, ahelyett, hogy felelős városvezetőkként a kormány és a lakosság mellé állnának az energiabiztonságért folytatott küzdelemben.

A közszolgáltatások romlanak Budapesten

– Mi lesz Budapesttel, ha tovább rombolják a közszolgáltatásokat? – tette fel a kérdést a kormánybiztos. – Az elhúzódó háború költségeit ne a magyar emberekkel akarják megfizettetni – fejtette ki véleményét Láng Zsolt.

Szerinte abszurd, hogy télen fázzunk, miközben az ügyeinket intézzük, a fővárosban dolgozó hivatali dolgozók pedig hosszú órákig üljenek 18 fokban. Mint mondta, már most is sok a szemét és a gaz a közterületeken, 2019 óta folyamatosan érezzük Budapest működtetésének hiányosságait, a közvilágítás korlátozása pedig veszélyezteti a közbiztonságot és baleseteket idézhet elő.

Hozzátette: a sebességhatárok csökkentése és az autósok üldözése helyett pedig a feleslegesen előidézett dugók felszámolásán kellene gondolkodniuk Karácsonyéknak.

Takarékosságra szólít fel a városvezetés

Tüttő Kata MSZP-s főpolgármester-helyettes múlt héten a Spirit FM műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok energiatakarékossági sprintje elnevezésű európai uniós kezdeményezéshez. Mint mondta, ezt akár az autóhasználat mérséklésével, akár az otthoni fűtési, hűtési, főzési szokásoknak az újragondolásával lehet elérni, tehát mindenki nézze meg, hogy mennyi energiát fogyaszt és hogyan tudná azt csökkenteni. A programban egyebek mellett az is szerepel, hogy spórolni kellene a középületek fűtésén és hűtésén. Télen legfeljebb tizennyolc fokot engedélyeznének, nyáron pedig nem mehetnének huszonöt fok alá. De javasolják még az üzletek kivilágításának és a közvilágítás idejének korlátozását, rendszeres autó­mentes napok tartását, több autó­mentes övezet kialakítását, a sebességhatárok csökkentését, illetve például uszodák, sportközpontok vagy mú­zeumok bezárását.

„Az európai polgárok életét nehezítik meg”

Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója kifejtette: az egyik baj ezzel a kezdeményezéssel az, hogy abból indul ki, mintha az Európai Unió állna háborúban Oroszországgal. Mint mondta, a tervezett lépések háborús állapotokból indulnak ki, amikor az embereknek szenvedniük kell, le kell mondaniuk a normális életvitelükről. Szerinte Brüsszel önmagát sodorja bele az orosz–ukrán háborúba, ahelyett, hogy a béketárgyalások megkezdése érdekében tennének meg mindent.

− Ez valóban nem más, mint saját magunk lábon lövése – hangsúlyozta Fricz Tamás. Másfelől látszik a szándék, hogy az unió fősodratú elitje igyekszik megkerülni az ellenálló tagállami kormányokat úgy, hogy a kormányoktól független döntési jogokat ad városoknak és régióknak, s ezzel gyakorlatilag szembemehetnek a kormányzatok szándékaival.

– Ez Magyarországot különösen érinti, mert az Orbán-kormány az emberek jólétének és biztonságának megőrzésére törekszik, az ellenzéki vezetésű főváros viszont kapva kap azon a lehetőségen, hogy ismét Brüsszel öngyilkos politikáját szolgálja ki – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. Az ügyben Hortay Olivér, a Századvég szakértője a Kossuth rádióban úgy fogalmazott: az Európai Bizottság az energiaszektort érintő szankciók mellett folyamatosan dolgozik azon, hogy ráerőltesse a spórolást a háztartásokra. A szakértő hangsúlyozta, hogy a szektornak a lakosság igényeihez igazodva kell garantálnia az energiabiztonságot, a brüsszeli tervek pedig ennek ellentmondanak.

Vizet prédikálnak és bort isznak

A nagy takarékoskodás közben Karácsony Gergely kollégái azért nem vetik meg az élet örömeit. Tavaly augusztusban derült ki, hogy zákinthoszi luxusnyaralásakor Tüttő Kata főpolgármester-helyettes kipróbálta a tengeri lovaglást is. Egy ilyen program sok magyar egyhavi bérébe, több mint kétszázezer forintba kerül. A napokban ismét előtérbe került a Budapesti Közművek vezetőjének villámgyors meggazdagodása is. Mártha Imre cége elképesztő nyereségről számolt be az elmúlt időszakban. A cégvezető korábbi jachtútjai, milliós szállodaszámlái, két svábhegyi villája és meghökkentően drága vagyontárgyai is nagy vihart kavartak: a közösségi oldalán közzétett posztokból az derült ki, hogy többek között a Costa del Solon, a világ milliárdosai­nak egyik kedvenc nyaralóhelyén jachtozott, valamint kétmillió forintot érő Breitling órát viselt.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén a Városháza dísztermében 2022. június 8-án.
MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában