Időközi választások

2022.06.28. 06:30

Jelenleg nincs más alternatíva

Az ellenzék továbbra sem tud az emberek számára fogyasztható alternatívát kínálni – vélekedett a Magyar Nemzetnek küldött elemzésé­ben a vasárnapi időközi önkormányzati választások eredményei­ről a Nézőpont munkatársa. Az Alapjogokért Központ pedig arra emlékeztet, hogy 32 helyből 28 a fideszes jelölté lett.

A vasárnapi időközi választási eredmények az április 3-a óta tartó Fidesz-diadalmenet és az ellenzéki mélyrepülés folytatásaként értelmezhető

 – jelentette ki Talabér Krisztián a Magyar Nemzetnek küldött elemzésében. A Nézőpont Intézet elemzője úgy véli, a párterőviszonyok tekintetében átrendeződésről egyáltalán nem lehet beszélni, lényegében az országgyűlési választások eredményeinek megerősítése történt. Talabér szerint ennek egyik oka, hogy a választók nemcsak országosan, de önkormányzati szinten is hisznek a Fidesz kormányzóképességében.

Az ellenzék pedig továbbra sem tud az emberek számára fogyasztható alternatívát kínálni. A vasárnapi választási eredmények egyértelműen jelzik az ellenzékváltó hangulatot. Érdemes megnézni az erzsébetvárosi eredményeket: az ellenzéki szavazók fele nem a hagyományos baloldali erőkre, hanem alternatív ellenzéki pártokra adta le voksát. Az ellenzéki választók tehát egyrészt alternatív pártok keresésével, másrészt pedig otthon maradásukkal büntették a baloldalt

– tette hozzá.

Ezek alapján Talabér Krisztián arra következtetett, hogy

a kormánykritikus szavazók sem a balliberálisok programjából, sem a politikai elitjükből nem kérnek. A problémát ráadásul tovább mélyíti a Gyurcsány-jelenség: az ellenzéki tábor oldaláról igény volna egy Gyurcsány-mentes baloldalra, azonban a politikai kínálat ehhez nem alkalmazkodik, hisz továbbra is a bukott miniszterelnök a baloldal vezető politikusa, a többi párt pedig a mai napig keresi vele az együttműködési lehetőségét, és továbbra sem határolódnak el tőle.
– Mindezek miatt nem is ért meglepetésként a legfrissebb pártpreferencia-kutatásunk eredménye, miszerint az aktív szavazók 12 százaléka úgy tekinthető kormánykritikus szavazónak, hogy a mostani politikai kínálat közül nem tud választani. Ők alkotják a kiábrándult ellenzékiek táborát – zárta elemzését a Nézőpont elemzője.

A vasárnapi időközi önkormányzati választásokon 32 helyen indult Fidesz–KDNP-s – vagy a pártszövetség által támogatott – jelölt. Ebből 28 helyen győzött a jobboldal és csak négy helyen (Újpest, Kiskőrös, Békéscsaba, Nyírpilis) veszített. A fideszes jelöltek átlagosan 66,7 százalék szavazatot kaptak, a második helyezettek csak 28-at – ezt már az Alapjogokért Központ írta az elemzésében. 

A most tartott időközi választások csak megerősítették az április harmadikai eredményeket– vonta le a tanulságot az elemző intézet.

– Nem látom, hogy a szavazók egyöntetűen azt követelik, hogy a teljes hasonulás még erősebben menjen végre az ellenzéki pártok között. Amikor volt verseny ellenzéken belül, akkor egymillióval több szavazónk volt és jóval több mandátumunk – reagálta az LMP-s Ungár Péter Facebookján Karácsony Gergelynek a vasárnapi választásokat értékelő mondataira.

A főpolgármester szerint ugyanis a választók vasárnap megüzenték, hogy az ellenzéken belüli versengés nem vezet sehova.
Ungár Péter ezek után azt kérte a főpolgármestertől, hogy „ha ennyire biztos az álláspontjában, akkor először ezt a saját pártján próbálja keresztülvinni, mert a Párbeszéd jelentette be először, hogy külön indul az EP-választáson”.

Borítókép: Ellenzéki eredményváró a műjégpályánál áprilisban (Fotó: Havran Zoltán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában