Ukrán válság

2022.06.28. 07:50

Túlélők után kutatnak a kremencsuki bevásárlóközpontot ért támadás után (videó)

125. napja tombol az orosz-ukrán háború.

Podoljak: Nem Ukrajna kezdte a háborút, Moszkva vethetne véget neki

Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, Moszkva vethetne véget neki - jelentette ki kedden este Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Podoljak Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének azon kijelentésére reagált, amely szerint a háború akár a nap lejártáig véget érhet, ha az ukrán fegyveres erők leteszik a fegyvert. Nem Ukrajna kezdte ezt a háborút, hogy parancsszóra véget vessen neki- mutatott rá a tanácsadó. Hangsúlyozta, hogy Moszkva bármely pillanatban véget vethetne neki, csak vissza kell térnie a "normalitáshoz": abbahagynia az ukrán városok elleni rakétatámadásokat, kivonnia csapatait és felhagynia a "nukleáris propagandával".

 

Bulgária kiutasít 70 orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót

Az orosz diplomatáknak július 3-ig kell elhagyniuk Bulgáriát.

A bolgár külügyi tárca indoklása szerint Oroszországnak csökkentenie kell szófiai nagykövetsége létszámát, hogy arányban legyen a moszkvai bolgár képviselet létszámával.

"Az első ok a kölcsönösség... a második pedig az orosz tisztségviselők tevékenysége, amelyet az illetékes bolgár hatóságok összeegyeztethetetlennek találtak a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel" - olvasható a bolgár külügyi tárca állásfoglalásában.

Kiril Petkov ügyvivő bolgár miniszterelnök kedden azt állította, hogy az érintett diplomaták kapcsolatban álltak az orosz hírszerzéssel és a bolgár érdekek ellen tevékenykedtek.Bulgária egyébként az ukrajnai hadművelet nyomán már kiutasított március elején tíz orosz diplomatát.
"Döntésünk nem az orosz nép ellen irányul. De ha idegen kormány Bulgária belügyeibe akar beavatkozni, akkor annak megfelelően fogunk eljárni" - hangoztatta Petkov, akinek kisebbségi kormánya alig egy hete bukott meg bizalmatlansági indítvány következtében.

Petkov kijelentette, hogy létfontosságú a bolgár hírszerzés működése. Mint mondta, az orosz diplomaták a bolgár társadalmi egységet próbálták aláásni.

Az ország 2021 áprilisa óta most valószínűleg a negyedik parlamenti választás felé halad.

 

Fogolycsere révén hazatért 16 ukrán katona

Az ukrán katonai hírszerzés arról tájékoztatott, hogy fogolycserével kiszabadítottak 16 katonát - köztük két tisztet -, és egy polgári személyt. Cserében 15 orosz foglyot adtak vissza. A műveletet Herszon és Mikolajiv megyék közigaztási határán hajtották végre.

 

Kreml: Kijev a nap lejártáig véget vethetne a harcoknak

Az ukrajnai harcok még a nap lejártáig véget érhetnének, ha Kijev fegyverletételre utasítaná a "nacionalistákat" - közölte kedden újságírókkal Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

"Az ukrán fél még a mai nap lejárta előtt véget vethet mindennek, kell egy parancs a nacionalista egységeknek, hogy tegyék le a fegyvert, kell egy parancs az ukrán hadseregnek, hogy tegye le a fegyvert, és teljesíteni kell Oroszország feltételeit. És minden véget érhet még azelőtt, hogy ez a nap véget érne" - mondta.

A szóvivő Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt a kijelentését kommentálta, miszerint még a tél beállta előtt véget szeretne vetni az ellenségeskedéseknek.PESZKOV AZT IS MONDTA, HOGY A "KÜLÖNLEGES HADMŰVELET" A TERV SZERINT HALAD ÉS EL FOGJA ÉRNI A CÉLJAIT".Arra a kérdésre, hogy az orosz félnek van-e hozzávetőleges menetrendje az ukrajnai "különleges katonai művelet" befejezésére, nemmel válaszolt.

Peszkov egyébként a Gazprommal folytatandó tárgyalások tárgyának nevezte, hogy a G7 csoport meg akarja határozni az orosz gáz árplafonját.

 

Már 20 halálos áldozatot azonosítottak Kremencsukban

A kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz rakétatámadásban eddig azonosított halálos áldozatok száma elérte a húszat – közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője a keddi kijevi sajtótájékoztatóján. A sérültek száma 59-re emelkedett, akik közül 25 szorul kórházi ápolásra. Több mint negyven embert még keresnek.

Eltaláltak egy stadiont Nyikolájevben

Az orosz erők kedd reggel nyolc rakétát lőttek ki a dél-ukrajnai Nyikolájev (Mikolajiv) megye székhelyére, és eltalálták a település központi stadionját is – mondta el Olekszandr Szenkevics mikolajivi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak. A városvezető szerint az ukrán légvédelem három orosz rakétát megsemmisített, a többi a település különböző részeiben csapódott be. A stadionon kívül találat érte a 79-es dandár katonavárosát is, amely azonban most üresen áll. A háború elején ugyanis a benne lévő egyik laktanyát találat érte, ezért az egész katonai területet kiürítették, ennek ellenére az orosz erők továbbra is időről időre támadást intéznek ellene. A stadionban úgyszintén nem tartózkodtak emberek a támadás idején – fejtette ki a polgármester. Kiemelte, hogy a keddi rakétacsapások következtében senki sem sérült meg.

Ezek az orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrajna összesítése szerint a háború kezdete óta 35250 orosz katona halt meg, emellett elpusztítottak 3704 orosz páncélozott járművet, 217 repülőgépet, 185 helikoptert és 1567 harckocsit. A számokat nem hitelesítette független forrás.

Vallásos ukrajnai zsidóknak nyílt menekülttábor a Balatonnál

Ukrajnai vallásos zsidóknak nyitott menekülttábort Balatonőszödön az EMIH–Magyar Zsidó Szövetség és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége. Az EMIH közleménye szerint az ukrajnai és a magyar zsidó szervezet áprilisban fordult a magyar kormányhoz segítségért, hogy több száz ukrajnai menekült speciális, kóser ellátására alkalmas táborhelyet nyithasson a több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi kormányüdülőben. A két szervezet az üdülőt felújította, alkalmassá tette a menekültek befogadására, a további felújításra és átmeneti bővítésre pedig adománygyűjtő kampányt szervezett.

A tábor a felújítás-bővítés végeztével 644 ember elszállásolására lesz alkalmas, kiegészülve közösségi terekkel, kóser konyhával, valamint a gyerekek tanulását biztosító osztálytermekkel. A tábor kialakítására azért volt szükség, mert a speciális vallási és étkezési előírások szerint élő menekültek elhelyezése nem volt megoldott Európában.

21 embert továbbra sem találnak a bevásárlóközpont romjai között

Denis Monasztyrszkij ukrán belügyminiszter azt mondta, 21 embert még mindig keresnek a kremencsuki bevásárlóközpont romjai között. Az eset során 18 ember halt meg, sokan megsérültek.

Joe Biden felesége és lánya felkerült Oroszország szankciós listájára

Az amerikai elnök felesége, Jill Biden, valamint lányuk, Ashley Biden felkerült az orosz szankciós listára – írja a Sky News.

Az orosz külügyminisztérium közlése szerint a lépést válaszként tették meg az orosz politikai és közéleti emberek elleni, egyre erősödő amerikai szankciókra.

36 embert még keresnek a bevásárlóközpont romjai között

18 ember meghalt, sokan pedig megsérültek, miután egy orosz légicsapást követően kigyulladt egy bevásárlóközpont Kremencsukban. Legalább 36 embert még mindig nem találtak meg, folyamatosan kutatnak utánuk a romok között. 

Míg Ukrajna szerint az oroszok szándékosan a bevásárlóközpontot támadták, addig Oroszország azt állítja, a közelben lévő fegyverraktárat semmisítették meg, a lőszerek felrobbanása miatt gyulladt ki a bevásárlóközpont.

Oroszország: nyugati fegyverek lőszereinek robbantása okozta a bevásárlóközpont tüzét

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a kremencsuki bevásárlóközpontban keletkezett tüzet az okozta, hogy megsemmisítettek egy raktárat, amiben nyugati fegyverekhez való lőszereket tároltak az ukránok. Az Orosz Föderáció továbbra is csapásokat mér az Ukrajna területén lévő katonai létesítményekre – fogalmazott a minisztérium.

Az orosz repülők nagy pontosságú fegyverekkel mértek csapást hangárokra, melyekben az Egyesült Államokból és más európai országokból érkeztek fegyverek és lőszerek. „A lőszerek felrobbanása okozta a tüzet a közelben lévő bevásárlóközpontban, ami egyébként nem üzemelt" – közölte Oroszország.

Lakóházat és iskolát ért találat, öt ember meghalt

Öt ember meghalt, és 22-en megsebesültek, miután találat ért egy lakóházat és egy általános iskolát – jelentette egy ukrán tisztviselő. A sérültek közt 5 gyerek is van. Oleh Szinehubov, Harkov régió kormányzója szerint mindannyian civilek voltak, akik az utcákon, játszótereken sétáltak – írja a Sky News.

Videón, ahogy túlélők után kutatnak a bevásárlóközpont romjai közt

4700 fölött a civil áldozatok száma Ukrajnában

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága megerősítette, hogy Ukrajnában 4731 civil meghalt és 5900 polgári személy sérült meg Oroszország teljes körű inváziója február 24-i kezdete óta. Legalább 330 gyerek meghalt és 489 megsebesült. A valós számok jóval magasabbak lehetnek, mivel egyes helyekről, ahol heves harcok zajlanak, késik az információ, és sok civil áldozatról szóló jelentést még meg kell erősíteni.

Oroszország leszállítja a Brazíliának szánt műtrágyát

Vlagyimir Putyin orosz elnök és brazil kollégája, Jair Bolsonaro a globális élelmezésbiztonságról tárgyalt és megerősítették stratégiai partnerségük megerősítésére irányuló szándékukat – közölte a Kreml. Putyin egy telefonhívásban biztosította Bolsonarót arról, hogy Oroszország eleget tesz a Brazília irányába vállalt műtrágyaszállítási kötelezettségének – áll a moszkvai közleményében, amelyről a Reuters számolt be.

18-ra nőtt a lebombázott kremencsuki bevásárlóközpont áldozatainak száma

Kremencsuk központjában ért rakétatámadás egy zsúfolt bevásárlóközpontot helyi idő szerint 7 óra körül. A kutatási és mentési munkálatok tovább folytatódnak. A halálos áldozatok száma 18-ra nőtt. További 59 ember megsérült a támadásban, közülük 25 embert kórházba kellett vinni – írja a Guardian.

Videón a lángoló bevásárlóközpont, amit rakéta talált el

Nyolcan meghaltak a Liszicsanszk elleni orosz rakétatámadásban

Legkevesebb nyolc ember meghalt és 21-en megsebesültek egy orosz rakétacsapásban a kelet-ukrajnai Liszicsanszk városában – közölte Szerhij Gajdaj. A luhanszki régió kormányzója szerint a civilek vízért álltak sorban, amikor a rakéta becsapódott. A város az utolsó nagyobb luhanszki település, amelyet még mindig ukrán csapatok tartanak kézben.

Több mint 10 ezer menekült érkezett hétfőn

Magyarország területére 2022. június 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5912 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4331 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 513 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Az ukrajnai háború elől 2022. június 27-én 165 ember, köztük 78 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Nem fogad el pénzt a gyártó a Bayraktar drónokért

Miután Szerhij Prytula ukrán humorista, politikus és önkéntes közösségi finanszírozást szervezett, amelynek során három nap alatt több mint 20 millió dollárt gyűjtött össze, hogy Bayraktar drónokat vásároljon Ukrajna hadseregének, a török gyártó nem volt hajlandó átvenni a pénzt, helyette három drónt ajánlott fel ingyen.

„Azt kérjük, hogy az összegyűjtött pénzt inkább Ukrajna nehézségekkel küzdő népének utalják át. Megérintett szolidaritásuk és eltökéltségük a leküzdhetetlennek tűnő kihívásokkal szemben” – áll a társaság közleményében.

Turkish UAV 'Bayraktar TB2' successfully completed 300 thousand flight hours
Bayraktar TB2 török katonai drón
Forrás: Anadolu Agency via AFP / BAYKAR / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Medvegyev: a Krím-et érintő beavatkozás hadüzenet lesz az Orosz Föderációnak

Bármilyen kísérlet a Krím megtámadására, hadüzenet Oroszországnak – mondta Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese az aif.ru-nak adott exkluzív interjújában. 

„Ha egy NATO-tagország ezt teszi, az konfliktus az egész észak-atlanti szövetséggel. Harmadik világháború. Totális katasztrófa" – hangsúlyozta a politikus. Megjegyezte, hogy egy NATO-tag Ukrajna egy nagyságrenddel veszélyesebb az Orosz Föderáció számára, mint Finnország, mivel Kijevvel vannak megoldatlan területi viták. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta, hogy az ukrán félnek a krími híddal kapcsolatos minden fenyegetését figyelembe veszik, és Ukrajna ez irányú tervei meghiúsulnak.

Jelentősen megemelnék a brit védelmi költségvetést

Ben Wallace brit védelmi miniszter állítólag levélben kérte a miniszterelnököt, hogy 2028-ig a védelmi költségvetést a GDP 2,5 százalékára emeljék, mivel a NATO újonnan közzétett adatai szerint az Egyesült Királyság GDP-arányos költése már második éve csökken. A védelmi miniszter a hadsereg létszámának a közelmúltban történt leépítése ellenére a személyi állomány növelésére szólított fel, különösen a haditengerészet, a légierő, valamint a nagy hatótávolságú rakétatüzérség területén. 

A NATO által hétfőn közzétett új adatok szerint Nagy-Britannia az előrejelzések szerint 2022-ben nemzeti jövedelmének 2,12%-át költi védelemre, ami meghaladja a szövetség 2%-os célját, de nem éri el a 2021-es 2,26%-ot és a 2020-as 2,3%-ot.

Robbanásokat jelentettek Mikolajivból

Mikolajiv polgármestere, Olekszandr Sienkevics bjelentette, hogy június 28-án kora reggel robbanásokat hallottak a városban. A légiriadó helyi idő szerint hajnali 5 órakor kezdődött. A becsapódások helyéről és a károkról egyelőre nincs információ. A polgármester korábban arról számolt be, hogy Oroszország Uragan sorozatvetővel lőtt a városra hétfőn este. Áldozatokról nem érkezett jelentés, azonban több lakóépület és egy autó is megsérült. Egy tömegközlekedési megálló közelében kazettás lőszermaradványokat találtak.

Scholz: Nem lehet visszatérni a háború előtti kapcsolatokhoz Oroszországgal

Olaf Scholz szerint Oroszország az Ukrajna elleni támadással megszegett „minden szabályt, minden megállapodást, amelyet az országok együttműködéséről kötöttünk egymással". A német kancellár szerint a G7-ek vezetői egyetértenek abban, hogy olyan változások lesznek, amelyek nagyon-nagyon hosszú ideig jellemzik majd a nemzetközi kapcsolatokat. "Világos, hogy az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban nincs visszaút az Ukrajna elleni orosz támadás előtti időkbe" - fogalmazott Olaf Scholz. 

Az Európai Tanács elnöke elítélte a bevásárlóközpontot ért rakétacsapást

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke elítélte a Kremencsukban végrehajtott orosz rakétatámadást. "Az orosz ijesztegetési és megfélemlítési taktika soha nem fog működni. Ukrajna győzni fog partnerei támogatásával. Mély részvétem az áldozatok családjainak" - mondta.

16-ra nőtt a kremencsuki áldozatok száma

Szerhij Kruk, az ukrán állami segélyszolgálat vezetője kedden hajnalban azt mondta: „Továbbra is dolgozunk a kremencsuki bevásárlóközpont elleni rakétatámadás helyszínén. A mentők fő feladatai jelenleg a mentési munkálatok elvégzése, a törmelék elbontása és a tüzek elhárítása. Eddig 16-an haltak meg és 59-en megsérültek, közülük 25-en kerültek kórházba. Elképzelhető, hogy az épületben találnak túlélőket. Kedden darukat hoznak, hogy felemeljék a bevásárlóközpont beomlott tetejét.

A háborús bűnökkel foglalkozó ukrán ügyészek korábban azt mondták a Guardiannek, hogy sok holttest megégett, így csak DNS-teszttel tudják majd azonosítani az áldozatokat. Legalább 40 eltűnt személyről tettek bejelentést a helyiek, akik az épületben lévő szeretteiket keresték.

Ukrajnában nem működne a „nyugtalan béke”

Liz Truss brit külügyminiszter óva intett a „nyugtalan békétől” Ukrajnában, amely azzal járna, hogy az ország felad minden olyan földterületet Oroszországnak, amelyet 2014 óta elveszített. A Die Weltnek, a La Repubblicának és az El Pais-nak adott interjújában Liz Truss arra szólította fel a nyugatot, hogy „minden felszerelést, képzést és minden támogatást" biztosítsanak Kijevnek.

– Amit nem kaphatunk, az a nyugtalan béke, ahol Oroszország még mindig jelen van Ukrajnában; ez nem fog működni – mondta a brit külügy vezetője.

Terrorszervezetté nyilváníttatná Oroszországot

Az ukrán elnök felhívással fordult az Egyesült Államokhoz, hogy ismerje el Oroszországot a terrorizmust támogató államként. A vonatkozó határozatot az amerikai szenátus bizottsága hagyja jóvá, a jogi döntést pedig a külügyminisztérium fogadhatja el. 

– Egy ilyen döntésre egyértelműen szükség van, és azt az egész demokratikus világnak támogatnia kell. Ezt elmondtam a németországi G7-csúcs résztvevőinek – mondta videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Terrortámadásról beszélt az ukrán elnök

Európa történetének egyik legkihívóbb terrortámadásaként jellemezte Volodimir Zelenszkij a kremencsuki bevásárlóközpont elleni hétfői orosz légicsapást. Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében azt mondta, hogy bár a látogatók és dolgozók többségének sikerült kimenekülnie az épületből, de így is több tucatnyian voltak benn a rakétabecsapódás idején. Jelenleg 12 halottról és 24 sebesültről tudnak, de a romok átkutatása még messze nem fejeződött be. Zelenszkij szerint a bevásárlóközpont ellen célzott támadás történt.

A kremencsuki bevásárlóközpont a támadás után 
Forrás: AFP

Borítókép: Mentőalakulatok dolgoznak a kelet-ukrajnai Kremencsuk szétlőtt bevásárlóközpontjában. FORRÁS: AFP/UKRAJNA ÁLLAMI SÜRGŐSSÉGI SZOLGÁLATA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában