Erdélyi magyarok

2022.05.16. 23:13

Menteni próbálják a marosvásárhelyi katolikus iskolát

A tanulók egy másik magyar tannyelvű intézményben folytathatják tanulmányaikat az átmeneti megoldás értelmében.

Egy másik marosvásárhelyi magyar tannyelvű intézmény, a Bolyai Farkas Református Gimnázium alárendeltségébe kerül a román legfelsőbb bíróság ítélete alapján jogilag felszámolt II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola, ezzel az átmeneti megoldással folytathatják tanulmányaikat a diákok – írja a Magyar Nemzet

A lépéshez Marosvásárhely városi közgyűlésének döntésére volt szükség. 

Kovács Mihály Levente, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi szervezetének elnöke szerint ez az első lépés abban a közigazgatási folyamatban, az idei tanév zavartalan befejezéséhez vezethet.

A politikus a Krónika című erdélyi napilapot arról tájékoztatta, hogy az RMDSZ szakemberei az újraalapításon is dolgoznak, ehhez viszont kézhez kell kapniuk a bíróság jogerős ítéletének az indoklását.

A bukaresti oktatási minisztérium még nem reagált az ügyben, vélhetően a tárca is a pert lezáró ítélet hivatalos indoklását várja. A tárca egyébként az iskolával együtt alperes volt, hiszen a román nacionalista szervezetek felperesként éppen az iskolát létrehozó miniszteri rendeleteket kifogásolták. A marosvásárhelyi gimnázium korábbi kálváriája a bukaresti oktatási minisztérium 2018 augusztusában elfogadott rendeletével ért véget, azt követően nyithatta meg ismét kapuját a diákok előtt.

Tamási Zsolt igazgató néhány nappal ezelőtt a Krónika Live videópodcast legutóbbi műsorában azt mondta, hosszú ideig nem lehet fenntartani ezt a bizonytalansági állapotot. 

– Remélem, egyszer eljön annak az ideje, amikor végre fenntartások nélkül el tudja majd mindenki fogadni ennek az iskolának a létezését, annál is inkább, mert vitathatatlan, hogy közösségi igény van rá

− fogalmazott Tamási. A kialakult helyzet miatt az egyház szerdán Marosvásárhelyen húszperces néma tiltakozást szervez. A demonstráció keretében a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Gimnázium diákjai és tanárai élőláncot alkotnak a jelenleg egyházi tulajdonban lévő épület körül. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége tiltakozó nyilatkozatot fogadott el az iskolát létrehozó miniszteri rendeletet érvénytelenítő bírósági határozattal szemben.

Borítókép: A marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc katolikus iskola / magyarnemzet.hu / Facebook / II. Rákóczi Ferenc Diáktanács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában