A rezsicsökkentést védi az árstop

2022.05.31. 06:20

A baloldalnak is hozzá kellene járulnia a rezsivédelmi alaphoz

Európában már 700-800 forint egy liter üzemanyag, a gáz- és villamosenergia-árak pedig akár négyszeresükre is nőttek, ettől védi meg a magyarokat a benzinárstop és a rezsicsökkentés – mondta el a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárdnak a kormány új, családokat védő intézkedéseit támadó baloldalhoz is volt néhány keresetlen szava.

– Márki-Zay Péter, a bukott baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje ugyanott folytatja, ahol a kampányban abbahagyta. Akkor is azt mondta, hogy a rezsicsökkentés ostobaság és fenntarthatatlan, valamint a benzin- és gázolajárak sem állíthatók meg a határoknál. Európában már 700-800 forint egy liter üzemanyag, a gáz- és villamosenergia-árak pedig akár négyszeresükre is nőttek, ettől védi meg a magyarokat a benzinárstop és a rezsicsökkentés – nyilatkozta Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos a Magyar Nemzetnek a hódmezővásárhelyi polgármester legújabb megdöbbentő kijelentéseire reagálva.

Márki-Zay: Sokan „jól elvannak” benzinárstop nélkül

Mint ismert, a kormány szerdai döntése szerint bizonyos nagy cégeknek a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba kell befizetniük extraprofitjuk egy részét. – Az élelmiszerláncoknak szerintem nincs extraprofitjuk, de szerintem a bankoknak sincs – jelentette ki Márki-Zay Péter egy, a hétvégén közzétett Facebook-videójában.

A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje amellett is érvelt ugyanebben a videóban, hogy más uniós országok 'jól elvannak' hatósági benzinárstop nélkül.

Németh Szilárd úgy fogalmazott: a baloldal sohasem a magyar emberek érdekeit képviseli, folyamatosan a multik és Brüsszel oldalán áll.

A Gyurcsány uralta baloldallal ellentétben Orbán Viktor kormánya és a Fidesz–KDNP megvédi az ország békéjét, biztonságát és a magyar családokat. Megőrizzük a családtámogatási rendszerünket, a teljes foglalkoztatást, a nyugdíjak vásárlóértékét, és fenntartjuk a háztartási rezsicsökkentést 

– jelentette ki az országgyűlési képviselő.

A kormánybiztos egyértelművé tette: az Ukrajnában folyó háború nem a mi háborúnk, tehát annak árát nem fizethetik meg a magyar emberek.

– Ezért hoztuk létre a honvédelmi és a rezsicsökkentési alapot, amelyekbe azoknak kell befizetniük, akik a háború következményeinek egyértelmű haszonélvezői, azoknak, aki extraprofitra tesznek szert – tette hozzá.

– Egyébként a baloldal is nyugodtan kivehetné ebből a részét. Járuljanak hozzá a rezsivédelmi alaphoz, ahelyett, hogy a frakciópénzeken trükközve milliárdos nagyságrendben nyerészkednek – javasolta a rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos.

Rezsicsökkentés? „Az egy hülyeség…”

Nem Márki-Zay Péter az egyetlen politikus, aki a napokban megtámadta a kormány családokat védő intézkedéseit.

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) frakcióvezetője, egykori műsorvezető által jegyzett közleményben a Gyurcsány-párt úgy érvelt: „A kormány a magyar emberekkel fizetteti meg elhibázott politikájának és féktelen korrupciójának árát.”

Szerintük az intézkedés „nem jelent mást, mint hogy végső soron a törvénytelen kormány a magyar emberekkel fizetteti meg az elhibázott politikája, a mértéktelen lopás és az esztelen költekezések árát”. Teljesen nyilvánvaló ugyanis, hogy „ezek a cégek a rendkívüli adójukat a szolgáltatásaik árának emelésével fogják előteremteni. Orbán új adóit a tisztességes magyar emberek fogják kifizetni.”

Gyurcsányék állításai meghökkentők és alaptalanok annak tükrében, hogy a legnagyobb áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunknak nemrég egyértelművé tette, sem a piaci verseny, sem az árérzékennyé vált vásárlók szempontjából nem ösztönzi a vállalkozásokat további áremelésekre az extraprofitadó, ezért nem lehet kijelenteni, hogy egy az egyben áthárítják a fogyasztókra az új közteher jelentette pluszköltséget a boltokban, újabb drágulásokat idézve elő.

Az Origo.hu a napokban elevenítette fel, hogy Gyurcsány Ferenc a rezsicsökkentést is a kezdetektől támadta. 

„Az egy hülyeség” – fogalmazott a volt baloldali miniszterelnök 2014 januárjában, amikor a portál egy interjúban a rezsicsökkentésről kérdezte.

„Még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon” – magyarázta Gyurcsány.Mint ismert, a rezsicsökkentés ellen Márki-Zay Péter is többször kikelt. „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – mondta egy ízben a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Egy másik alkalommal pedig azt bizonygatta, hogy az igazi rezsicsökkentés az, amikor a lakosság takarékoskodik az energiával.

Fidesz: ez most az ország és a rezsicsökkentés védelmének ideje

„A baloldalon tényleg semmi sem változik, a baloldalra eddig sem lehetett számítani a magyar emberek védelmében, és háború idején is csak üres, komolytalan politikai lózungokra képesek” – kommentálta a nagyobbik kormánypárt a DK és az MSZP hétfői nyilatkozatait az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Ez most nem az összevissza beszéd ideje, ez most az ország és a rezsicsökkentés védelmének ideje. A magyar lakosságot és a magyar gazdaságot meg kell védeni a háborútól, az áremelkedésektől és a káros brüsszeli szankcióktól

– tették hozzá.

A DK hétfői közleményében azt írta, nem kérnek a kormány adóemeléseiből és megszorításaiból, az MSZP pedig azt javasolta: fizessenek különadót a fideszes milliárdosok is.

Borítókép: Márki-Zay Péter tagadja, hogy a nagy élelmiszerláncoknak és a bankoknak extraprofitjuk lenne 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában