Háborúba rántanának

2022.04.07. 19:36

Ukrajna ismét fenyegető hangnemben üzent Magyarországnak

Kijev szerint Vlagyimir Putyin orosz elnököt segítjük az Ukrajna elleni háborúban.

Magyarország nyújtson katonai támogatást Ukrajnának – írta csütörtökön kiadott közleményében Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

– Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie: hagyjon fel az Európai Unió egységének megroppantásával, támogassa az Oroszország elleni új szankciókat, és nyújtson katonai támogatást Ukrajnának ahelyett, hogy forrásokat bocsátana rendelkezésre az orosz katonai gépezet pénzelésére

– jelentette ki a szóvivő. Nyikolenko azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt segíti az Ukrajna elleni háborúban, és álláspontjával tönkreteszi az Európai Unió egységét. 

A szóvivő Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a miniszterelnök egyebek között azt mondta, hogy 

Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik. Kijev ezt az ukrán állammal szemben barátságtalan álláspontnak tekinti 

– mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy cinikusnak tartják azt a magyar felvetést, hogy az oroszok és az ukránok Budapesten tarthatnának béketárgyalásokat.

Oleh Nyikolenko elítélte továbbá, hogy a magyar vezetők vonakodnak elismerni Oroszország felelősségét a Bucsa, Irpiny és Hosztomel városokban elkövetett atrocitásokért. Ez a hozzáállás megerősítheti Oroszországban a büntetlenség érzetét, és akár bátoríthatja is az orosz erőket arra, hogy további atrocitásokat kövessenek el – tette hozzá a szóvivő. 

Ezeken a településeken az utóbbi napokban több száz civil holttestére bukkantak, akiket az ukrán hatóságok állítása szerint orosz katonák gyilkoltak meg. Oroszország kategorikusan tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy az ukránok megrendezték ezeket a tömeggyilkosságokat.

Nem ez volt az első alkalom, hogy ukrán tisztségviselők, de elsősorban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálattal illeti hazánkat, amiért nem szállítunk fegyvert Ukrajnának.

– Mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk

− reagált a bírálatokra a napokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hozzátéve: a magyar kormány számára mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. április 2-án / MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóhivatal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában