Tart a mentőakció

2022.04.20. 10:25

Robbanás történt Lengyelországban egy bányában

Robbanás történt a Jastrzebiei Széntársaság (JSW) Pniówek sziléziai szénbányájában, négy vájár és egy mentő meghalt meghalt, húsz sérültet kórházba vittek, tart a mentőakció – közölte szerda reggel a lengyel média.

A JSW közleménye szerint mintegy 1000 méteres mélységben feltehetőleg metángáz okozta robbanás történt éjfél után. A robbanás térségében 42 bányász dolgozott, húsz kimentett embert égési sérülésekkel kórházba szállítottak.

  
Délelőtti hatósági beszámolók szerint a föld alatt összesen három embert találtak holtan, a negyedik áldozat azt követően hunyt el, hogy kritikus állapotban kórházba vitték a Siemianowice Slaskie városban működő, égési sérülések kezelésére szakosodott kórházba. Az intézményben jelenleg a bányakatasztrófa kilenc legsúlyosabb sérültjét ápolják. A bányaszerencsétlenség helyszínére látogatott szerda délután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Sajtóértekezletén közölte: a halálos áldozatok száma ötre emelkedett, köztük van egy mentő is.


A mentőakció elindítása után, éjjeli három óra körül másik földalatti robbanás is történt, amely eltorlaszolta a mentőcsapat néhány tagját, és számos sérülést okozott a bányászok körében - számolt be a kormányfő.


A mentők továbbra is kutatni fognak hét, a föld alatt rekedt személy után, a mentőakciót azonban a JSW délelőtti közleménye szerint felfüggesztették, hogy intézkedéseket tehessenek újabb metánrobbanás megelőzése érdekében. A helyszínt tűzoltók biztosítják, a sérültek szállításában két mentőhelikopter is segített.

 

 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában