Március 15.

2022.03.14. 16:15

Kásler: Batthyány mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte (videó)

Gróf Batthyány Lajos mindenben az emberséget, a jogot és az erkölcsöt képviselte – hangoztatta hétfőn Sárváron az emberi erőforrások minisztere, aki a Rába-parti kisváros főterén felavatta az első független és felelős magyar kormány miniszterelnökének köztéri szobrát.

Kásler Miklós az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen avatóbeszédében úgy fogalmazott: Batthyány Lajos volt az az ember, aki össze tudta fogni egyetlen nagy politikai akaratba a reformkor minden irányzatát, akinek tekintélyét elfogadta Kossuth, Széchenyi és Deák is.

Miniszterelnökké történt kinevezése után az áprilisi törvények szellemében „zsigereiben érezve az idők szavát” előkészületeket tett, megszervezte a belső rend fenntartására a nemzetőrséget, és megszervezte azokat az első magyar honvéd zászlóaljakat is, amelyek később Pákozdnál képesek voltak megállítani Jellasicsot – sorolta.

Kásler Miklós kiemelte: Gróf Batthyány nemcsak a jog embere volt, de az egyik legerkölcsösebb magyar politikus is.

Emlékeztetett: akkor amikor a német országgyűlés kimondta az úgynevezett „kis német egységet”, amiből Ausztria kimaradt volna, akkor Batthyány felismerte, hogy nem lehet keresztülvinni a magyar függetlenséget, a magyar elszakadást attól a birodalomtól, amellyel Magyarország együtt alkot tényezőt, európai nagyhatalmat.

Batthyány a béke híve volt, azért kereste fel Deákkal együtt az előre nyomuló osztrák seregek főparancsnokát, hogy kieszközölje a békét. Elfogták, a magyar törvényekkel ellentétesen halálra ítélték és kivégezték.

Törekvéseit és szellemiségét, amelyek megalapozták a nemzet további jövőjét, később Deák Ferenc képviselte és váltotta valóra, „nem engedve semmit a negyvennyolcból”, az ezeréves magyar alkotmányból, egyetlen törvényből sem, amely a magyar történelem során megszületett – mondta.

A Sárvár főtéren, a Szent László római katolikus templom szomszédságában elhelyezett, oszlopon álló, kétszeres életnagyságúra felnagyított bronz mellszobor R. Törley Mária szobrászművész alkotása.

A szobrász Batthyány Lajost, az első független magyar kormány miniszterelnökét, Sárvár egykori országgyűlési képviselőjét díszmagyarban ábrázolta, aki jobbjában nem kardot tart, ökölbe szorított kezét az előtte álló pulpituson nyugtatja.

Borítókép: Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (j) és Kondora István polgármester (b) leleplezi Gróf Batthyány Lajos mellszobrát Sárváron, a Kossuth téren 2022. március 14-én. Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában