Fegyelmezés

2022.02.09. 11:00

Márki-Zay szerint nyitott kézfejjel kell ütni a gyermeket, mert úgy nem maradhat nyoma

Hadházy Ákos radikális baloldali politikus pedig úgy megverte nevelt fiát annak édesapja szerint, hogy össze kellett varrni a fejét.

A Ripost információi alapján előkerültek azok a dokumentumok, amik abban az időben keletkeztek, amikor Hadházy Ákos úgy megverte nevelt fiát annak édesapja szerint, hogy össze kellett varrni a fejét, sőt az édesapa azt állítja, nem is egyszer bántalmazta a gyereket. A lap bemutatta a dokumentumokat is, és egyúttal emlékeztet rá: Gyurcsány Ferenc jelöltje, Márki-Zay Péter egy baloldali aktivista műsorában korábban arról beszélt, hogy dühből pofon csapta kétéves gyerekét, és szerinte rendben van, ha veréssel fegyelmeznek egy kisgyermeket, csak éppen ne maradjon nyoma a dolognak – írja az Origo.

 

Orvosi látlelet készült Hadházy nevelt fiáról

 

Ahogy arról az Origo is beszámolt a Ripostra hivatkozva,

Hadházy Ákost azzal vádolták 2005-ben, hogy úgy megverte 4 éves nevelt fiát, hogy a kisfiú fejét több öltéssel kellett összevarrni, majd ezt megpróbálták eltitkolni a gyerek édesapja elől.

A családgondozóban így számolt be erről az édesapa a Bors által múlt héten nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint: „2005. 09. 30-án esedékes láthatáskor kiskorú gyermekemet téli sapkában adta át az édesanyja, és nem közölte velem, hogy fiamat baleset érte.

A gyermek elmondása szerint nevelőapja arcul vágta és elvesztette az egyensúlyát, nekiesett egy bútordarabnak. A sebészeti osztályon 3 öltéssel varrták össze a fejét... nem tudom elfogadni, hogy nevelőapja bántalmazza.”

A verés miatt gyámhatósági eljárás indult és ügyészségi feljelentés is történt. Az édesanya és Hadházy azt állította az eljárás során, hogy egy horvátországi nyaraláson történt a baleset, amikor a kisfiú rohangált. Csakhogy korábban, amikor az édesapa számonkérte az anyát, mi történt, ő még egészen mást mondott.

2005. október 2-án, miután az orvosi látlelet vételére fény derült, volt feleségem »a gyermek ugrált az ágyon és leesett« verzióval állt elő, a »futott, megbotlott és elesett« változatot két héttel később azonban már én is hallottam...

– írta az édesapa.

Forrás: Ripost

Nem vizsgálták, igazat mondott-e a kisfiú

 

Bár Hadházy Ákos most, az ügy kipattanása kapcsán azt állította, hogy annak idején a nevelt fiát pszichológus is megvizsgálta, aki megállapította, hogy bántalmazás nem történt, valójában nem volt ilyen vizsgálat, a gyermeket korábban, még 2004-ben a láthatással kapcsolatosan vizsgálta meg pszichológus.

A fellebbezésben az édesapa azt írja: „senki nem rendelt el hivatalosan pszichológiai vizsgálatot”, és ennek valóban nincs nyoma a védelembe vételt elutasító határozatban sem.

Az édesapa fellebbezését azzal utasították el, hogy nincs szükség a gyermek védelembe vételére, mert mindkét szülő vállalta, hogy együttműködik a gyermekjóléti szolgálattal. Ez az édesanyának nem is eshetett nehezére: Hadházy Ákos felesége ekkor a szekszárdi nevelési tanácsadóban dolgozott, vagyis lényegében kollégának számított.

 

Hadházy Ákos nem állt szóba a nevelt fia édesapjával

 

Az édesapa több beadványában is leírta: amióta Hadházy belépett az életükbe, azóta nem tudja úgy tartani a kapcsolatot a gyermekével, ahogyan abban megállapodott a volt nejével. Annak ellenére, hogy ő nagyvonalúan megengedte, hogy Hadházy az asszonyhoz költözzön, az ő tulajdonába.

 

„Dr. Hadházy Ákos ...2003 februárjában lépett be volt nejem életébe... Új házasságkötését követően tovább erősödött volt nejem azon törekvése, hogy az új apa megjelenésével eltávolítsa a régit... Volt nejem és a jelenlegi férje folyamatosan azon fáradoznak, hogy a gyermekkel kapcsolatos jogaimat minimálisra korlátozzák... Továbbra is fenntartom azon állításomat, hogy gyermekem szavának hiszek és őt fizikailag bántalmazták...” – írta az édesapa.

 

Több bántalmazásról is beszámolt az édesapa

 

Már 2005 januárjától gondok voltak a kapcsolattartással, de az édesapa szeptembertől számolt be ennél is sokkal súlyosabb problémákról:

a kisfiú arra panaszkodott, hogy nevelőapja, Hadházy Ákos megfélemlíti, édesanyja távollétében bántja, megveri.

Szeptember 19-én emiatt eljárást indított a Családvédelmi Szolgálatnál – jóval azelőtt, hogy az a sérülés tudomására jutott, ami miatt most a botrány kirobbant! „...Gyermekem meg van félemlítve, s nem gondolom, hogy a testi fenyítés az egyetlen lehetséges módja egy gyermek megfegyelmezésének, s kimondottan aggódom amiatt, hogy fiam nem érzi biztonságban magát abban a családban, amiben él, hiszen az édesanyja nem ad hitelt a szavainak, így nincs senki, aki a kisgyermeket megvédje. Zárójelben szeretném megjegyezni, hogy fiam elmondása szerint volt nejem férje a különböző testi fenyítési formákat főként akkor alkalmazza, ha az édesanya nincs otthon vagy nincs a közelben...” – írta beadványában az édesapa.

 

Szeptember 24-én ezt megerősítette:

...legutóbbi láthatásom alkalmával fiam igen rossz lelkiállapotban volt, folyamatosan panaszkodott volt feleségem férjére, aki elmondása szerint mind fizikailag, mind érzelmileg megfélemlíti őt.

Az soha nem tisztázódott, végül a kisfiú hol és hogyan sérült meg akkor, amikor három öltéssel kellett összevarrni a fejét, de lehet, hogy ha az édesapa panaszait komolyabban veszik, nem fajulnak idáig a dolgok.

A kisfiú az édesapjának azt mesélte, hogy a nevelőapja akkora pofont adott neki, hogy egy bútor adta a másikat, de az esettel kapcsolatban hivatalos pszichológiai vizsgálat nem történt, a gyereket nem hallgatták meg...

Forrás: Ripost
Forrás: Ripost
Forrás: Ripost

„A nevelés nem bántalmazás”?!

 

Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc jelöltje – aki mellesleg rokona Hadházy Ákosnak – Kanadára hivatkozik: szerinte ott megengedett a testi fenyítés. Márki-Zay a Radio Color városi internetes rádió családi magazinműsorának is kifejtette gyereknevelési nézeteit. Ott azt mondta:

„Nekem az mindig fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak. Ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem. Persze ahogy a gyerekek nőnek, ez teljesen kikopik....

A gyermeket az ember fölkapja és elviszi, és nem érdekel, hogyha sír. Most én azt mondtam, hogy megyünk, akkor megyünk. Nem kell bántani a gyermeket. Egyszerűen arról van szó, hogy ha ő nem akar jönni, akkor húzom. Akkor fölveszem. Akkor viszem. És nem fogadom el neki. Ha hisztizik, akkor kiviszem onnan...”

Kanadában nagyon szigorúan szabályozva van az, hogy a gyermeket semmilyen külsérelmi nyom nem érheti, nem lehet a fején ütni, nem maradhat nyoma, csak nyitott kézfejjel stb. Tehát nagyon pontosan, korrektül le van szabályozva, hogy hogyan lehet fenyíteni egy gyermeket. És azt gondolom, hogy ez a helyes út

– mondta a baloldali jelölt.

 

Miután szavai botrányt keltettek, Márki-Zay a Facebook-oldalán magyarázkodott: szerinte kiragadott és félremagyarázott részleteket tett közzé a sajtó, de azt megerősítette: a magyar szabályozással szemben a kanadait helyesebbnek tartja, az ugyanis nem utasítja el a testi fenyítést a gyermeknevelésben. Szerinte különbség van a nevelés érdekében végzett testi fenyítés és a bántalmazás között.

„A testi fenyítés nem gyerekbántalmazás” – írta Márki-Zay.

Valószínűleg Hadházy Ákos is így gondolkodott, amikor nevelt fiának

„a haját meghúzta, pofon ütötte és a lábát megtekerte”

– bár ez utóbbi nem bizonyított tény, szemben azzal, hogy a baloldali jelölt a saját szájával mondta el többször: szerinte a testi fenyítés helyénvaló és nem bántalmazás.

Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos harmad-unokatestvérek, apai ágon voltak közösek a dédnagyszülők. Szüleik, akik másodunokatestvérek voltak, még tartották a kapcsolatot, de a két politikus állítólag csak 2018-ban találkozott, akkor, amikor a politikai nézeteik összehozták őket. Ezek szerint a nevelési nézeteik sem állnak távol egymástól.

Dühből pofon csapta kétéves gyerekét – szó szerint ezt mondta Márki-Zay

 

Korábban Gulyás Márton radikális baloldali aktivista készített interjút Márki-Zay Péterrel, amiben elismerte, hogy

vágta már pofon dühből a kétéves gyerekét, és szerinte rendben van, ha veréssel fegyelmeznek egy kisgyermeket.

Szó szerint idéz a Ripost az interjúból.

 

Radikális baloldali aktivista :

Péter, ütötted már meg a gyerekeidet?

Márki-Zay Péter:

Nem vagyok büszke rá, de igen.

Radikális baloldali aktivista: „Ezt hibának tartod?”

 

Márki-Zay: „Nem... Más az, aki agyba-főbe veri a gyermekét, és más az, amikor az ember a fenekére csap egyet...”

 

Radikális baloldali aktivista : „...Arról beszélek, hogy az autoritásod, a hatalmad érvényesítése érdekében a gyerek fölött, alkalmaztál-e bármikor pofont vagy ütést.”

 

Márki-Zay: „Valószínűleg igen. Attól függ, hogyan definiálod az autoritást... Azt, hogy én a gyereknek a fenekére ütök akkor, hogyha sokadik rászólás ellenére, tanítás-nevelés ellenére mondjuk kiszalad az útra satöbbi, azt gondolom, hogy ezt abszolút tudatosan kell vállalni.”

 

Radikális baloldali aktivista : „Nem azonos értékű egy arculcsapással.”

 

Márki-Zay: „Nem, abszolút nem.”

 

Radikális baloldali aktivista : 

Csaptad már arcon a gyereked?

Márki-Zay:

Előfordult dühből, igen.

„Ez az, amit megbán az ember, igen.”

 

Radikális baloldali aktivista : „És kértél tőlük bocsánatot ezért?”

 

Márki-Zay: „Egy kétéves gyerek, az nem olyan, hogy letérdelek elé és azt mondom, ne haragudj, hanem ilyenkor az ember ölbe veszi, megsimogatja, megpuszilja... Ha a gyerek abból ért, hogy a fenekére csaptál, mert kiszaladt az útra, akkor van értelme. Ezt mondom én. Nyilván ez nem az első és automatikus megoldás, az ember azért neveli őket, én mindig azt szoktam mondani, hogy ez a fajta szankció, ez egy végső kétségbeesett eszköz arra, hogy a gyerek megértse, hogy neked szót kell fogadni, hogy te vagy az autoritás. Hogyha te azt mondtad, hogy ő nem mehet ki az útra, akkor nem mehet ki az útra. És ha ezt egy kicsi gyereknél eléred – nyilván ez a célja a nevelésnek, hogy 14 évesen, 20 évesen ne kábítószerezzen. De ez ott fog eldőlni, amikor megengeded neki vagy nem engeded meg neki, hogy a másik gyereket püfölje a játszótéren. Mit fogsz csinálni akkor, hogyha a homokot szórja a másik gyereknek a fejére?”

 

Radikális baloldali aktivista : „Mit csinálsz?”

 

Márki-Zay: „Nyilván rászólsz. És hogy ha nem fogad szót, akkor mit csinálsz? Én megfogom és elviszem onnan.”

És ha olyat csinál, akkor lehet, hogy a fenekére ütök vagy a kezére ütök. Igen. Érezze azt, hogy ezt nem szabad.

Borítóképünkön Márki-Zay Péter. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában