Nagy rá a kereslet

2022.02.03. 12:33

Hamis útlevelekkel jutnak Európába a terroristák

Egy hamis útlevelekkel foglalkozó hálózat segítségével az iszlamisták egy megfelelő összeg kifizetéséért cserébe Törökországon keresztül repülővel tudnak eljutni az Európai Unióba vagy az Egyesült Államokba.

Az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai egy üzbég férfi által vezetett bűnözői csoport segítségével jutnak hamis útlevelekhez, amivel Törökországon keresztül bejuthatnak az Európai Unióba – írja a V4NA.

 

A The Guardian nyomozása feltárt egy üzbég állampolgár által vezetett bűnözői csoportot, akik hamis útleveleket tudtak kiadni a Szíriából érkező terroristáknak. Törökországból ezeknek a dokumentumoknak köszönhetően könnyebben eljutnak Európába. Az újságírók kapcsolatba léptek az üzbég összekötővel, és ügyfeleknek adták ki magukat,

A férfi készségesen elmagyarázta, hogy milyen nemzetiségű hamis útleveleket tud beszerezni mekkora összegért cserébe. Körülbelül 5 ezer dollárt kell fizetni egy orosz, kirgiz vagy kazah dokumentum elkészítéséért. Az ukrán vagy a moldáv útlevél drágább, az összekötő indoklása szerint azért, mert azzal vízummentesen lehet beutazni az Európai Unióba, ezek nagyjából 8 ezer euróba kerülnek.

Bárkivel hajlandó vagyok együttműködni, nem az én dolgom megítélni, hogy ki a gonosz és ki nem. Erről a biztonsági szolgálatoknak kell gondoskodniuk

–mondta az üzbég a brit újságíróknak.

Ezen a bűnözői csoporton keresztül az Iszlám Állam legkevesebb tíz terroristájának sikerült illegálisan bejutnia Törökországba, hamis útleveleket szerezni, és azokkal repülőgépekkel Isztambulból Európába jutni.

Két alkalommal az is bebizonyosodott, hogy a török ​​nagyvárost elhagyó, hamisított okmányokkal rendelkező terroristák Mexikóba mentek, amin keresztül eljutottak az Egyesült Államokba.

A hamis útlevelekre hatalmas kereslet van Törökországban, és jóval több terrorista jutott már el Európába ezzel a módszerrel, mint amennyiről a hatóságok tudnak.

Az amerikai külügyminisztérium egyik, a nevét fel nem vállaló munkatársa azt nyilatkozta a brit lapnak, hogy van Törökországban egy másik hamis útlevelekkel kereskedő férfi is, aki hivatalos dokumentummal látja el a terroristákat.

Tudjuk, hogy az ISIS tagjai ezeket a hamis útleveleket arra használják, hogy átkeljenek az Európai Unióba. Az európai biztonsági szervezetek pedig nem képesek mindannyiukat letartóztatni, ezért sokuknak sikerült kikerülniük az európai ellenőrzéseket, így pedig zavartalanul bejutottak az Unió területére.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában