A természet ereje

2022.01.16. 13:35

Véget ért a vulkánkitörés miatt elrendelt szökőárriadó a Csendes-óceán déli térségében

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap lefújta a Tonga közelében lévő, tenger alatti vulkán kitörése nyomán elrendelt szökőárriadót, Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök azt közölte, hogy bár a kitörés jelentős anyagi károkat okozott az ország északi partvidékén, nem történt személyi sérülés.

Amint a repülési viszonyok lehetővé teszik, Új-Zéland katonai repülőgépet küld a térségbe - tette hozzá az új-zélandi kormányfő, hozzátéve, hogy "kisebb tengermozgások" még várhatóak.

A szökőárhoz (cunami) a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése vezetett Tongán. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

A tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be.

A cunami hatásait egyebek között Peruban is észlelték, ahol a parti őrség 23 embert mentett ki a part menti vizekből.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Twitteren jelezte, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani a természeti katasztrófát szenvedett térségnek. Mint írta: Washington "mélyen aggódik Tonga lakóiért".       

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában