Elkél a segítség

2022.01.22. 12:08

Szinte minden tongai lakost sújtanak a vulkánkitörés hatásai

A mindent elborító vulkáni hamu és a szökőár következtében a legnagyobb szükségük ivóvízre és élelemre van - közölte szombaton a csendes-óceáni ország kormánya.

Csütörtökön még azt tudatták, hogy a 105 ezer lakos 84 százalékát sújtotta a múlt szombati természeti katasztrófa. Aznap érkeztek meg az első segélyszállítmányok, miután sikerült megtisztítani a repülőtér leszállópályáját a hamutól.

Ivóvizet, tengervízlepárló berendezést, élelmet, sátrakat, generátorokat és tábori konyhát vittek. A telefonkapcsolatot a külvilággal már előző nap helyreállították. Azóta további repülőgépek és hajók érkeztek Tongához, és főleg ivóvizet szállítottak. Eddig 60 ezer liter ivóvizet tudtak szétosztani a lakosok között.

A hajók közlekedését akadályozza az óceán felszínén lebegő vulkáni hamu, mert kárt tehet bennük

- olvasható a kormány közleményében.

Noha újabb kitörés nem történt a Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkánból, szakértők szerint az még hetekig aktív maradhat, és újabb hamutömeget lövellhet ki.

A halálos áldozatok száma továbbra is három: két tongai és egy brit állampolgár.

Borítókép: A Broadcom Broadcasting által közreadott képen vulkáni hamut és törmelékeket takarítanak el egy utcáról a tongai fővárosban, Nuku'alofában 2022. január 22-én, fotó: MTI/AP/Broadcom Broadcasting/Marian Kupu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában