Stílustalanság

2022.01.26. 21:14

Karácsony nem kér bocsánatot

Felháborodást váltottak ki a főpolgármester blaszfémikus szavai.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén is heves vitát váltott ki Karácsony Gergely minapi nyilatkozata, amelyben a Városligetben felépült Magyar Zene Házára célozva a főpolgármester úgy fogalmazott: 

A XXI. században egy parkban építkezni olyan, mint belepisilni a szenteltvíztartóba egy templomban, ami talán belefér, csak tönkreteszi azt, amiért ott vagyunk.

Karácsonyt bocsánatkérésre szólította fel Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. 

– Ez a mondat minimum egy bocsánatkérést megérdemel, mert ekkora bunkóságot mondani Budapest főpolgármestereként, ilyenre még nem volt példa 1990 óta

– jelentette ki a közgyűlés tegnapi ülésén, napirend előtti felszólalásában Láng Zsolt.

Ugyancsak bocsánatkérésre szólította fel Karácsonyt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Mint a Facebook-oldalán tegnap írta, „józan ésszel fel nem fogható, hogy valakinek hogy jut eszébe egyáltalán ilyen, miért pont egyházi szimbólumokkal köti össze vulgáris gondolatait, és miért mondja azt, hogy egy ilyen cselekedet »végül is belefér«”.

Az államtitkár feltette a kérdést: „Ez lenne a kifinomult, belvárosi, értelmiségi stílus? Ők hibáztatnak még másokat a közbeszéd hangnemének eldurvulása miatt? Tényleg ennyi tiszteletet sem érdemelnek a keresztények?” Rétvári hangsúlyozta: a főpolgármester mondata nemcsak a hívőket, de minden jóérzésű embert megbotránkoztat - írja a Magyar Nemzet.

A rendszerváltás óta kevés politikus száját hagyták el a keresztényeket ilyen mértékben sértő szavak. Miközben Karácsony Gergely és a teljes baloldal reggel, éjjel meg este is toleranciából oktat ki mindenkit, folyamatosan »elfogadásról«, »tiszteletről«, »szeretetnyelvről« beszélnek, aközben könnyed természetességgel gyaláz meg egyházi jelképeket. A keresztényeket is megilleti a tisztelet, az egyházi szimbólumok nem lehetnek otromba politikusi félmondatok céltáblái 

– írta az államtitkár. Úgy fogalmazott: félelmetes belegondolni abba, ha a nyilvánosság előtt így beszélnek a keresztényekről, miket mondhatnak zárt ajtók mögött. Emlékeztetett rá, hogy a baloldal hetek óta újabb és újabb társadalmi csoportokat sérteget folyamatosan.

„A vallási jelképek kigúnyolása, sértő megnyilatkozások tétele még a baloldali főpolgármester számára sem megengedett” – reagált Karácsony szavaira Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Mint fogalmazott, „Karácsony Gergelytől megszoktuk, hogy összevissza beszél. Most viszont szintet lépett a sértegetésben”. Hangsúlyozta: a főpolgármester mondatai nemcsak a hívő, vallásos embereket sértik, hanem minden jóérzésű embert is.

– Szomorú, hogy a jobboldali szavazók, a vidékiek és a fogyatékkal élők mellett újra a vallásos emberek is a baloldal érzéketlen retorikájának célkeresztjébe kerültek 

– mondta a Mandinernek Bese Gergő dunavecsei (vidéki) katolikus plébános Karácsony szavai kapcsán. – Ezért vagyok hálás, hogy a kormány bevezette a kötelező hit- és erkölcstant, mert ez biztosítja, hogy a következő nemzedékek nem fogják összekeverni a falon lévő piszoárt a templomi szenteltvíztartóval – tette hozzá. – Ehhez nem szükségesek hiperpasszív vallási ismeretek. Karácsony Gergelyhez is szívesen elmegyek megáldani a főpolgármesteri hivatalt, valószínűleg neki és munkatársainak sem ártana, ha megáldanák a munkahelyüket vízkereszt után, szükségük van Isten áldására és irgalmára – jegyezte meg.

A főpolgármester – mint a Fővárosi Közgyűlés tegnapi ülésén, Láng Zsolt frakcióvezető felszólalására válaszolva jelezte – nem kér bocsánatot, sőt kitart állítása mellett. Karácsony szerint a Magyar Zene Háza körüli platánfák ki fognak pusztulni, mert a gyökereik mocsaras talajon alakultak ki, ezért azokat drasztikusan érinti egy ilyen beruházás. 

– Számomra ez a szentségtörés. A Városliget százéves platánfái több értéket képviselnek, mint bármilyen emberi alkotás 

– mondta a főpolgármester.

TÖBBSÉGI JELENTÉS A Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége tegnap tudomásul vette a Városháza eladásának ügyét vizsgáló – szintén baloldali többségű – bizottság jelentését, amely szerint nem született olyan döntés, hogy a városvezetés eladja a Városháza épületét, és nem támasztotta alá semmilyen bizonyíték az „irányított pályázatokra” vonatkozó sejtetéseket sem, ahogyan a „jutalékos rendszer” működésére utaló nyomokat sem találtak. A Fidesz–KDNP képviselői kisebbségi véleményben foglalták össze megállapításaikat. Közölték: a rendelkezésre álló dokumentumok, a nyilvánosságra került hangfelvételek és a testület előtt tanúként megjelentek elmondása alapján megállapítható, hogy a Városháza eladása valószínűsíthetően tervbe volt véve, a jutalékos formában működő ingatlaneladási rendszer működése pedig valószínű, de azt csak a nyomozó hatóság tudja bebizonyítani.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában