Lebukás

2021.12.16. 12:08

Újabb levél bizonyítja, Karácsony hazudott a Városháza eladásáról

A Városháza tervezett eladását erősíti meg az a levél, amit egy ingatlanokkal foglalkozó ismeretlen küldött Láng Zsoltnak, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetőjének. A dokumentumot csütörtökön mutatta be Láng a sajtó képviselőinek. A politikus kezdeményezte, hogy az illetőt hétfőn hallgassák meg az illetékes vizsgálóbizottság előtt. A levélben az is szerepel, hogy a fővárosi ingatlanok eladásából 10 százaléknyi jutalékot kell fizetni Berki Zsoltnak, aki azt később továbbosztja a főváros vezetőinek.

November elején robbant a botrány, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat eladná a Városházát - mondta Láng Zsolt. A Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony azt bizonygatja azóta, hogy nincs ügy, míg a Fidesz szerint joga van tudniuk a budapestieknek, mennyire hitelesek a felvételek.

"Hiszünk a nyilvánosság erejében a főpolgármesterrel szemben."

Láng Zsolt ezt követően egy közjegyző által hitelesített levelet mutatott be - írja az Origo. A levelet egy ingatlan-tanácsadó írta, aki nem kívánta megnevezni magát.

2021 májusában keresték meg, és egy tájékoztatón vett részt, ahol befektetőket kerestek fővárosi ingatlanokra, köztük a Fővárosi Önkormányzat épületére is. Barts Balázs beszélt ezen a találkozón, ahol elmondta, az értékesítések Karácsony beleegyezésével történnek 

- olvasott fel a levélből Láng Zsolt.  

A levélben az is szerepelt, hogy Berki Zsolt elmondta,

10 százalék jutalék jut neki az eladásokból, de azt tovább kell adnia a főváros vezetőinek.

A befektetők fenntartásokat fogalmaztak meg, és a vételi szándékuktól elálltak.

Láng elmondta, mindent megkérdőjelezhet a levél, hétfőre a következő vizsgálóbizottsági ülésre behívják ezt az illetőt. Az eredeti példányt átadta a hatóságoknak a fővárosi Fidesz vezetője.

Tüntetés

Mint arról korábban beszámoltunk, tiltakozással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés decemberi ülése, a Dísztermet Anonymus-maszkos demonstrálók lepték el. A tüntetők kezükben táblákat tartottak, amelyeken felhívták a figyelmet a Városházán működő jutalékos rendszerre és a maffiamódszerekkel magántulajdonba átjátszott ingatlanokra. Az ügyben már a rendőrség is nyomoz, hétfőn több házkutatást is tartottaktöbbek között a Városházán és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesnél.

Az elmúlt hetekben megismert felvételeket egy Anonymus-maszkos figura hozta nyilvánosságra a Városháza-botránnyal kapcsolatban, amelyet gyanús eladási ügyek, korrupciós, jutalékos rendszer üzemeltetése, a fővárosi ügyletek körül köröző "cápák" és a baloldal bukott vezetőinek (köztük Bajnai Gordonnak) a visszatérése jellemzett. 

A Városháza-botrány főszereplői

Hamar kiderült, hogy az ügy főszereplője maga Bajnai Gordon. Már az egyik legelső hangfelvételen arról beszélt Gansperger Gyula, hogy Bajnai legalább két embert személyesen helyezett el a Városházán. Az egyik az a Kiss Ambrus, aki a felvételek tanúsága szerint a jutalékos rendszert üzemelteti, és akiből főpolgármester-helyettest csináltak.

Bajnai szerepével kapcsolatban fontos kiemelni, hogy

  • Személyesen tájékozódott az ügyben.
  • Elmondta, hogy van fővárosi szándék a Városháza eladására, ami az önkormányzatnak érdemi bevételt hozhatna.
  • Elmondta, hogy Barts Balázzsal, a fővárosi vagyonkezelő vezetőjével kell az ügyben beszélni.
  • Bajnai viszont nem Barts Balázzsal beszélt, hanem valakivel, aki jóval felette áll.
  • A Fővárosi Önkormányzatnál sok embert ismer, többeket ő ajánlott be Karácsony Gergelyéknél.
  • Gansperger Gyula régi harcostársa, a hozzá fűződő kapcsolata sokszor több mint barátság, "együtt küzdöttek a barikádokon"

Bajnai szavaiból

egyértelműen kiderült, hogy a Városháza-ügyben a fővárosi vezetés gyakorlatilag folyamatosan valótlan nyilatkozatokat tett, hiszen arról beszéltek, hogy nincs Városháza-ügy, eszük ágában sincs megválni az ingatlantól.

Bajnai szavai azért is fontosak, mert a volt miniszterelnök Karácsony Gergely egyik legfőbb támogatója.

Mit csinált Gansperger Gyula?

Az egész tervezett eladási folyamat másik központi szereplője Gansperger Gyula. Róla azt kell tudni, hogy régóta Bajnai üzleti partnere - vagy ahogy a bukott miniszterelnök fogalmaz később, harcostársa. Egy ismeretlen férfi érdeklődésére az egyik hangfelvételen

Gansperger igen aprólékosan ismerteti a Fővárosi Önkormányzat által működtetett jutalékos rendszert - vagyis a pénzvisszaosztáson alapuló korrupciós hálózatot.

Ennek részei Berki Zsolt, aki „frontol" (vagyis ő adja a nevét és az arcát az üzletekhez, ez a kifejezés a stróman politikailag korrekt eufemizmusa akart lenni), és Berki Zsolt családtagja, Berki Józsi is benne van a „buliban". Ő a néhai Kiss Péter szocialista miniszter mellett dolgozott korábban, ahogy Kiss Ambrus is.  

Na, most nekem a Gordon [Bajnai Gordon egykori miniszterelnök] azt mondta, hogy ő két embert ajánlott be a Gergőnek [Karácsony Gergely főpolgármesternek]" - fogalmazott Gansperger. Mint mondta, az egyik Kiss Ambrus, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik.

A főpolgármester-helyettesek egymást marják a pénzért

Gansperger azt is elárulta: „A Tordai Csaba nem pénzezik. Tehát ő nincs bent ebbe a jutalékos rendszerben. Legalábbis..." Majd nyomatékosította: „A jutalékos rendszerben, amit nekem a Zsoltnak kell fizetnem. [...] Az csak a Kiss Ambrus felé van." A baloldali üzletember megemlítette azt is: Ha valamelyik bele akar túrni, a Tüttő [Tüttő Kata főpolgármester-helyettes] vagy bármelyik, az a Kiss Ambrusnak a dolga, meg a Tordai dolga [...] Hogy lerendezzék.

Bár a hangfelvételek szerint Tordai Csaba nem pénzezik, vagyis hozzá nem jutnak összegek, szerepe mégis igencsak fontos. Gansperger Gyula ezt egy helyen ekképpen magyarázta el beszélgetőpartnerének:

Tehát nincs úgymond hivatali tisztsége. De minden olyan szerződés, rendelkezés, tervezet, ami kimegy a főpolgármestertől, azt ő készíti elő, és ő vizsgálja meg, hogy működőképes-e. Tehát mielőtt ez kimegy a nyilvánosságra, hogy aláírja a Gergő a szerződést, azt a Tordai Csaba láttamozza.

A hangfelvételek szerint fontos szereplője a rendszernek Barts J. Balázs, a vagyonkezelő vezetője is. Saját befolyását szemléltetve Barts egyszer arról beszélt: „Villámgyorsan csináltatok velük egy tervet, amit villámgyorsan megközbeszereztetek, hogy mire parkot kell itt építeni, addigra már alatta legyen 250 parkoló. [...] És akkor jutunk el ahhoz a pozícióhoz, hogy a park kiírása úgy szól, hogy a két elképzelt szárny helyére ne kerüljön se fa, se semmi."

A felvételek alapján a fővárosi feladatmegosztás úgy írható le, hogy Tordai Csaba jóváhagyatja a vezetőkkel a szerződéseket, Kiss Ambrus elhárítja az akadályokat, Barts J. Balázs végrehajtja a döntést, Berki Zsolt pedig kapja és viszi a pénzt.

Az utóbbi hetekben kiderült az is, hogy a főváros gyanús körülmények között akar eladni több ingatlant. Köztük a Mocsárosdűlőt, Budapest legnagyobb megmaradt zöldterületét, ahol hatalmas lakóparkot építenének.

A Tüttő Katára vonatkozó részből pedig kiderül, hogy mindegyik párt küzd a korrupciós pénzekért. A tüntetésen résztvevő budapestiek ez ellen tiltakoztak. 

A Városháza-botrányban ugyan létrejött egy vizsgálóbizottság, de a baloldal folyamatosan akadályozza ennek a munkáját. Kovács Péter, XVI. kerületi fideszes polgármester, a Városháza eladásának ügyében létrejött vizsgálóbizottság elnöke a mai közgyűlésen például elmondta: a főjegyző akadályozni akarja a bizottsági elnök szervezési munkáját, még a bizottság nevét is el akarják venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában