Eladósítanák Budapestet

2021.12.15. 23:11

Láng Zsolt szerint virtuális az elfogadott fővárosi költségvetés

A politikus szerint az előterjesztett költségvetés nem vehető komolyan és nem biztosítja azt, hogy 2022-ben komoly munkát tudjanak folytatni.

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a jövő évi büdzsét, ám a fővárosi önkormányzat csupán az év első felére tervez a rendes éves költségvetés helyett. Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője azt kérte a közgyűléstől, hogy halasszák el a költségvetés tárgyalását, mert 50 milliárd forintnak nincs meg a fedezete. Karácsony Gergely főpolgármester válaszában úgy fogalmazott: a költségvetésben a szóban forgó összeget hitelként tervezték be, azaz ezzel a lépéssel eladósítanák Budapestet - írja a Magyar Nemzet.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában azt kérte, hogy a főváros 2022-es évi költségvetését vegyék le a napirendről. Láng hozzátette: a költségvetés tartópillére az egyéves munkának, amelyet az önkormányzatok végeznek, ezért illik nagyon komolyan venni, a költségvetéssel nem érdemes viccelni. A Fidesz–KDNP-frakció álláspontja szerint ez a költségvetés ötvenmilliárd forintot virtuálisan tervez, azaz nincs ennyi pénz a rendszerben. Láng nyomatékosította, hogy az előterjesztett költségvetés nem vehető komolyan és nem biztosítja azt, hogy 2022-ben komoly munkát tudjanak folytatni.

A törvény szerint költségvetést február 15-ig kell beterjeszteni, ezért a közgyűlésnek lenne ideje módosítani a számokat. A kormánypárti frakció rámutatott: lenne még idő fél év helyett egy évre elkészíteni Budapest költségvetését, ahogy a törvényben is szerepel.

Karácsony Gergely főpolgármester és baloldali képviselők nem támogatták a felvetést, mert a korábbi költségvetésben is 50 milliárd forint hitel volt betervezve, ami nem valósult meg. Mint ismert: többek között azért nem került sor a hitelfelvételre, mert a kormány átvállalt fővárosi feladatokat/beruházásokat az eladósodás elkerülése érdekében.

A főpolgármester álláspontja szerint ez egy politikai értelemben vett féléves költségvetés, ki kell húzni májusig. Azaz a főpolgármester arra számít, hogy egy esetleges kormányváltás esetén az új kormány öntené a forrásokat a fővárosba. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 297 124 159 000 forintban, kiadásait 410 752 218 000 forintban állapítja meg. A fővárosi önkormányzat ugyanakkor 6 094 037 000 forintot fordít hiteltörlesztésre. Az így keletkező 119 722 096 000 forintos hiányt betétek 55 milliárd forintos bevételeiből, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 32 422 773 000 forintból, belföldi értékpapírok 32 299 323 000 forintos bevételeiből finanszírozzák.

Kovács Péter (Fidesz–KDNP) XVI. kerületi polgármester a napirend vitájában kijelentette: a beterjesztett javaslat kamu városvezetés kamu költségvetése, amit nem lehet támogatni. A kormánypárti polgármester azt is felidézte, hogy Karácsony Gergely a kerületben lévő útfelújításokat lenullázta, amit később a kormány által meg tudnak valósítani. Emellett számos fővárosi feladatot is átvállalt a kerület, amelyeket saját költségen valósítanak meg.

Bagdy Gábor (Fidesz–-KDNP) azt mondta: nem valódi költségvetés, hanem politikai hitvallás a tervezet, egy „politikai pamflet”. Szerinte a költségvetés feléli a tartalékokat, az ingatlaneladásból származó bevételeket, a fejlesztési forrásokat pedig működésre költi.

Kiss Ambrus költségvetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint viszont Budapest „megbéklyózott város”, ezt tükrözi a költségvetése is.

A javaslat elfogadásával döntöttek arról is, hogy a főváros Szolidaritási Alapot hoz létre, amely saját források és európai uniós támogatások összehangolt felhasználásával támogatja a kiemelt szociális problémák enyhítésére irányuló programok megvalósulását. Felkérték Karácsony Gergelyt, hogy az alap részletes szabályait dolgozza ki, keretösszegét határozza meg és terjessze a testület elé.

Borítókép: Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP-frakció frakcióvezetője felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. október 27-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában