Látogatás

2021.11.28. 16:39

Soltész: a magyar kormány a keresztény közösségek megmaradását támogatja mindenhol

Az államtitkár rámutatott, hogy hazánk számára kiemelten fontos a balkáni térség.

A keresztény közösségek megmaradását tartja szem előtt a magyar kormány, amikor segítséget nyújt a külföldi keresztény közösségnek – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap az MTI-nek miután látogatást tett Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában.

A magyar kormány a Hungary Helps programon keresztül három támogatást valósított meg a Nyugat-Balkánon – közölte az államtitkár.

Mint mondta, a magyar kormány fontosnak tartja mind az üldözött keresztényeknek, mind pedig azoknak a keresztény közösségeknek a segítését, amelyek bajba kerültek, nehéz körülmények között élnek és a megmaradásukért küzdenek.

Budapest ezúttal a boszniai Mostarban két projektet támogatott. Soltész Miklós emlékeztetett arra, hogy szimbolikus jelentéssel bír az, hogy magyar katonák éppen huszonöt évvel ezelőtt kezdték el a felrobbantott mostari híd rendbetételét, és segítettek abban, hogy a boszniai háború után az ott maradt népek meg tudjanak békélni. Most egyrészt egy kollégium tornaterem építését támogatta 24,5 millió forinttal a magyar kormány, másrészt pedig a bosnyák, muzulmán területen az 1992-1995-ös boszniai háború idején porrá zúzott ortodox szerb katedrális ismételt felépítéséhez nyújtott szintén 24,5 millió forintos támogatást Budapest – részletezte az államtitkár.

Hozzátette, a katedrális felépítését nagyrészt Szerbia finanszírozza, de Magyarország is hozzájárul egy kicsit.

A Podgoricához közeli Tuziban egy római katolikus vallású albán közösség szeretne a ferences kolostornál egy könyvtárat újjáépíteni, amihez a magyar kormány 24,5 millió forintos támogatást nyújt, és ezzel nemcsak a könyvtár, hanem egy közösségi hely kialakítását is támogatja, hiszen az épület nemcsak a könyveknek, hanem közösségi eseményeknek is helyet adna.

Soltész Miklós rámutatott, hogy Magyarország számára kiemelten fontos a balkáni térség, mindegyik országgal igyekszik jó kapcsolatot ápolni. Ez az utóbbi években főleg gazdasági és politikai együttműködésben nyilvánult meg – magyarázta, majd úgy folytatta: de ezeken kívül fontosak azok az egyházi kapcsolatok is, amelyek a keresztény közösségeken keresztül érkeznek.

„Abban a korban, amelyben most élünk, ahol nagymértékben más ideológiák próbálják a kereszténységet visszaszorítani, nekünk fontos, hogy ezek a közösségek összetartsanak” – húzta alá az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a felújított Krisztus Király Római Katolikus Általános Iskola átadásán Dunakeszin 2021. november 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában