támadás

2021.11.02. 12:36

Robbanások történtek egy kabuli katonai kórháznál

Két robbanás történt, és lövöldözés tört ki Afganisztán legnagyobb, Kabulban található katonai kórházánál kedden, az afgán hatóságok legfrissebb értesülései szerint legalább 25 ember meghalt, és ötvenen megsebesültek a tűzharcban.

Elkövetőként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett Aamák nevű „hírügynökségén” keresztül a szélsőségesek egyik Telegram-csatornáján.

Bakhtar, az afgán kormány hivatalos hírügynöksége már korábban szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy az Iszlám Állam több fegyverese hatolt be a kórházba, és összetűzött a biztonsági erőkkel. Az afgán belügyminisztérium tájékoztatása szerint biztonsági erőket küldtek a helyszínre.

Egy olasz segélyszervezet korábban arról tájékoztatott a Twitteren, hogy az incidens helyszínéről kilenc sebesültet szállítottak az általa működtetett kabuli kórházba.

Bilal Abdul Karim, a tálib kormány tájékoztatási és kulturális miniszterének helyettese azt mondta a Tolo Newsnak, hogy az első robbanás a kórház bejáratánál, a második – szemtanúk elmondása szerint tíz perccel később – a környékén történt. Karim szerint a támadók szemlátomást civileket vettek célba. A helyi lakosok által megosztott fotókon füst gomolyog a városnegyed felett.

A szóban forgó, négyszáz ágyas katonai kórház, amely az ország első köztársasági elnöke, Szardar Mohammed Daud Hán nevét viseli, abban a kabuli városnegyedben van, ahol korábban diplomáciai képviseletek is voltak. Az intézményt a védelmi minisztérium működteti.

Amióta a szélsőséges tálibok augusztus közepén elfoglalták Kabult, és átvették a hatalmat az országban, az Iszlám Állam támadások sorozatát hajtotta végre mecsetek és más afganisztáni célpontok ellen. Négy évvel ezelőtt, 2017-ben dzsihadisták több mint harminc embert öltek meg ugyanebben a kórházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában