Kapcsolatok

2021.11.22. 14:50

Németh Zsolt: helyre kell állítani az egységet az EU-ban

A legfontosabb feladat az Európai Unióban helyreállítani az egységet a megosztottság időszaka után – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn az MTI-nek.

A képviselő a testület üléséről beszámolva kifejtette: a külügyi bizottság meghallgatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a németországi választások utáni politikai helyzetről és a német választások külpolitikai és a kétoldalú hatásairól.

Kiemelte: a legfontosabb megállapítása az ülésnek az volt, hogy az elmúlt években nagyon látványos gazdasági fejlődés jellemezte a kétoldalú kapcsolatokat, mintegy 30 százaléka a magyar külkereskedelmi forgalomnak Németországgal zajlik. Nagyon fontos foglalkoztatáspolitikai szerepe is van a német befektetéseknek, hiszen több mint 300 ezer ember dolgozik Magyarországon német tulajdonban álló vállalatoknak - tette hozzá.

Az elkövetkezendő évek "legfontosabb prioritása" Magyarország számára, hogy fenn tudják tartani "ezt az elmélyült, intenzív gazdasági kapcsolatot a megváltozó kül- és gazdaságpolitikai körülmények közepette is", és ebben szerepük lehet a V4-es országoknak (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) - hangsúlyozta.

A politikus kitért arra is, hogy a V4-es együttműködés alapvetően Németország érdekében áll; az elkövetkezendő években, amikor le kell rövidíteni a nemzetközi gazdaságpolitikai folyamatok miatt az értékláncokat, a német tőkének kitüntetett régiója lehet Közép-Európa. Emellett a digitális átállás és a zöld fejlesztések is nagyon fontos irányát jelenthetik a magyar-német gazdasági együttműködésnek - fűzte hozzá.

Azt mondta, "gratulálunk a német barátainknak" ahhoz, hogy sikerült megvalósítani az újraindítás fedezetéül szolgáló nagy európai beruházási programot, és remélhetőleg hamarosan megkezdődhet ennek a folyósítása Közép-Európa számára is.

Arról is beszélt, hogy az új német kormánnyal kapcsolatban fontos fejlemény, hogy létrejött az a személyi és politikai feltételrendszer, amely hamarosan a Bundestag elé kerül, és még előreláthatólag karácsony előtt, december első napjaiban létrejöhet az új német kormány.

"Szeretnénk az együttműködést az elmúlt években kialakult növekedési pályán tartani" - fogalmazott.

Németh Zsolt közölte: az Európa-politikát illetően a választási kampány elcsendesülésével vélhetően felül fog kerekedni Németországban az a szándék, hogy Európát egyben kell tartani, és "ebben a szándékában számíthat a német kormány Magyarország támogatására". Ma a legfontosabb feladat az Európai Unióban helyreállítani a megosztottság időszaka után az egységet, és nem az ellentéteket, a keleti-nyugati vitákat kell élezni, hanem megoldást kell találni az európai együttműködésre - jelentette ki.

Megjegyezte: remélhetőleg a NATO keretei között, a védelmi, politikai, védelmi ipari együttműködésben is folytatódik az elmúlt években elindított kooperáció.

A védelmi iparban az elmúlt években jelentős előrelépés történt, Magyarország komoly haderőfejlesztési programot valósít meg "nem jelentéktelen mértékben német hadi eszközöknek a beszerzésével" - mondta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában