Ostrom alatt áll Európa

2021.11.18. 18:33

Morawiecki: minden közvetlen tárgyalás Lukasenkát legitimálja

Minden, Aljakszandr Lukasenkával folytatott közvetlen tárgyalás a fehérorosz elnök legitimálását szolgálja – kommentálta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön a leköszönő német kancellár, Angela Merkel által e héten tett lépéseket.

Morawiecki egy vidéki sajtóértekezleten újságíróknak nyilatkozott a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság lehetséges megoldásairól. A kormánya által ez ügyben folytatott diplomácia offenzíva kapcsán közölte: csütörtökön Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnökkel, valamint a Kurdisztáni Autonóm Régió miniszterelnökével, Maszrúr Barzánival tárgyalt a migránsokat Fehéroroszországba szállító légijáratok leállításáról.

Annak kapcsán, hogy a lengyel-fehérorosz határhelyzetről Merkel hétfőn és szerdán telefonon egyeztetett Lukasenkával, Morawiecki leszögezte: tisztában kell lenni azzal, hogy minden közvetlen tárgyalás Lukasenkának kedvez, legitimálja a rezsimjét. Ezzel megerősítette a több lengyel politikai vezető által is e héten megfogalmazott álláspontot.

Annak kapcsán, hogy a fehérorosz elnök szóvivője szerint Merkel szerdán elfogadta: uniós szinten vitassák meg Lukasenka azon javaslatát, miszerint az Európai Unió alakítson ki humanitárius folyosót kétezer, Fehéroroszországban tartózkodó migráns számára, Morawiecki leszögezte: nem ismeri részletesen a megbeszélteket. Aláhúzta egyúttal, hogy óva int a migránsok Németországba szállításától.

„Természetesen, Németországra tartozik, ha repülőgépeket küld, és bárkit nyugatra szállít egy másik állam területéről” – jegyezte meg, hozzátéve: minden ilyen lépés bátorítaná Lukasenkát, és „hiú reményt ébresztene az embercsempészekben is afelől, hogy tevékenységük hatékony lehet”.

Beszámolt arról a telefonbeszélgetésről is, amelyet előző nap ő folytatott Merkellel. Ennek során aláhúzta: semmilyen, Lengyelországot érintő megállapodást nem lehet kötni a varsói kormány hozzájárulása nélkül. „Semmi rólunk, nélkülünk” – jelentette ki, hozzátéve: a német kancellár elfogadta ezt az álláspontot.

A lengyel kormányfő szerint szolidáris és határozott politikával, valamint az uniós határok védelmével el kell érni a migránsok hazatérését Fehéroroszországból. Felajánlotta a lengyel részvételt a hazaszállító járatok finanszírozásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában