Donáth Anna

2021.11.22. 17:34

Migrációt segítő egyesületnél is dolgozott a Momentum új elnöke

A Magyarország megbüntetéséért folyamatosan lobbizó Donáth Anna lett a Momentum mozgalom új vezetője. A párt európai parlamenti képviselője korábban abban az egyesületben is dolgozott, amely tanácsokkal látta el a bevándorlókat, miként lehet kijátszani a jogszabályokat Európában.

Donáth Anna 2008-2009-ben szociológiát tanult az amszterdami Vrije Egyetemen, valamint 2010–2012 között az Amszterdami Egyetemen migrációs és etnikai tanulmányokat folytatott. 2010-ben részt vett az első Etnikai és Migrációs Tanulmányok Nyári Iskolán a révkomáromi Selye János Egyetemen – írja a Magyar Nemzet.

A világhálón található életrajza szerint

Donáth korábban a Soros Györgyhöz köthető, Menedék Migránsokat Segítő Egyesület projektmenedzsere volt.

Az egyesületről érdemes megjegyezni, hogy nevük szerepelt abban a kiadványban, amelyet a görög partoknál lévő migránsoknál találtak a Sky News riporterei, és amelyben jó tanácsokkal látták el a bevándorlókat, hogy hogyan kerüljék ki az ujjlenyomatvételt Magyarországon, illetve hogy miként lehet kijátszani az egyéb szabályokat Európában.

A szervezet Soros Alapítványának ez erős pénzügyi támogatását élvezi évek óta: 2015-ben 21 000, 2016-ban 68 739 dollárt kaptak a bevándorlás segítésére.

Donáth egyébként a 2019-es európai parlamenti választáson a Momentum EP-listájának második helyén indult és szerzett mandátumot. Azóta folyamatosan Magyarország jogállamisági mechanizmus útján történő megbüntetéséért lobbizik Brüsszelben. Sőt, egy korábbi videó alapján tűnik – Donáth Anna benne volt a Jourová-jelentés megszületésében is.

A Garázsviták sorozat egyik részében a Momentum újdonsült elnöke akkoriban egy konkrét kérdésre válaszolva még mindezt tagadta. Donáth szerint ő nem egyeztetett Vera Jourovával, majd cinikusan hozzátette:

Nem szoktam vele lefekvés előtt csacsogni arról, hogy képzeld Vera, már megint mi történt Magyarországon.

A videóban viszont, az előbbiekkel szöges ellentétben a kamerába mondta a momentumos politikus, hogy háromnaponta beszéltek a hazánkat támadó biztos asszonnyal. Egészen pontosan: az Informátor birtokába jutott exkluzív felvételeken a Momentum képviselője maga ismeri el, folyamatos kapcsolatban van Vera Jurovával, az Európai Bizottság alelnökével és tanácsokkal látja el. Az ominózus részletek a videóból (szó szerinti idézetek Donáth Annától):

Engem rengetegen keresnek. Hát a jogállamisági kérdések hozzám tartoznának. Vera Jourovával háromnaponta beszéltem telefonon. Informálisan. Ugye, mert hogy nem tudom, akik néznek minket, ti tudjátok-e, de Vera Jourová egyrészt a bizottság egyik alelnöke, másrészt pedig az ő portfoliójába tartoznak a jogállamisági kérdések. Tehát, hogy ez ezért is fontos.

A Tranzit vitáján egyébként azért került szóba az Európai Bizottság alelnöke, mert a Der Spiegel nevű német lapban Jourová „beteg demokráciának” nevezte a magyar rendszert. Emiatt Orbán Viktor lemondásra szólította fel a cseh politikust. Kisvártatva megjelent az Európai Bizottság jogállamiságról szóló jelentése is, amelyben kemény kritikákat fogalmaztak meg hazánkkal szemben az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupció helyzetével és a sajtószabadsággal kapcsolatban.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy ha elindítják, onnantól kezdve az uniós források, pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez köthetik. Más szóval politikai alapon vonhatnának meg forrásokat Magyarországtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában