Illegális bevándorlás

2021.10.20. 22:35

Vilnius: hat-hétezer bevándorló várakozhat a fehérorosz határnál

A tárcavezető szerint azért nehéz megbecsülni a pontos számot, mert Fehéroroszország továbbra is migránsokat szállíttat be magához, akiket később az EU-s tagállamokkal közös határaihoz küld.

Hat-hétezer, Irakból, Szíriából és egyéb országokból érkezett bevándorló várakozhat arra, hogy megpróbálon illegálisan belépni az Európai Unió (EU) területére Fehéroroszország felől – közölte szerdán a litván kormány.

Agne Bilotaite litván belügyminiszter szerdán a litván fővárosban, Vilniusban elmondta: a litván és a lengyel kormánynak nagyon eltérő mutatói vannak, ám Vilnius szerint körülbelül hat-hétezer emberről lehet szó – jelentette a BNS balti hírügynökség.

A tárcavezető szerint azért nehéz megbecsülni a pontos számot, mert Fehéroroszország továbbra is migránsokat szállíttat be magához, akiket később az EU-s tagállamokkal közös határaihoz küld.

A Fehéroroszországgal határos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az uniós tagországok azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedések miatt.

Lukasenka májusban figyelmeztetett: Fehéroroszország a nyugati politikai nyomás miatt elgondolkodik azon, érdemes-e folytatnia azt a gyakorlatot, hogy feltartóztatja a szomszédos országok felé tartó migránsokat. Lukasenka azt is közölte, hogy Fehéroroszország nem lesz „gyűjtőhelye” az afrikai és közel-keleti bevándorlóknak.

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök szerdán Andrzej Duda lengyel elnökkel közös vilniusi találkozóját követően úgy fogalmazott: „Eltökéltek vagyunk az EU keleti határainak megvédésében, és teljesítjük kötelezettségünket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában