Ország-világ

2021.10.31. 19:07

Önrendelkezést Székelyföldnek, szabadságot a Kárpát-haza magyarjainak!

A budafoki Duna-parthoz közeli dombon (a Kossuth Lajos utca és a Tóth József utca találkozásánál) meggyújtották az őrtüzet.

Budapest, 2021. október 31. Résztvevõk a Székelyföld autonómiájáért tartott õrtûzgyújtáson a XXII. kerületi Tóth József utca és Kossuth Lajos utca sarkánál lévõ dombnál 2021. október 31-én. Október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján ezen a napon imákkal és õrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikrõl. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Itt a helyünk a Kárpát-medencében!

– jelentette ki ünnepi beszédében Szabolcs Attila, a XXII. kerület egykori polgármestere, a budafoki őrmáglya meggyújtása előtt. Mint arról már korábban a Magyar Nemzet beszámolt, a székely autonómia napján a fővárosban is több helyen őrtüzet gyújtottak, ezzel kiállva Székelyföld mellett – írta a Magyar Nemzet.

A fideszes (korábban MDF-es) volt városvezető szerint szabadságra, önrendelkezésre és függetlenségre kell törekednünk. – A magyaroknak ez jár több mint ezer év őshonosság jogán – húzta alá a politikus.

Európa nyugati felének nem tetszik, hogy ragaszkodunk gyökereinkhez, és nem adjuk áruba a Kárpát-medence magyarságát

– hívta fel a figyelmet Szabolcs Attila.

Hozzátette: 2021-ben újra magyarságuk miatt vannak veszélyben Székelyföld és Kárpátalja magyarjai, ami korábban elképzelhetetlen volt. Szabolcs Attila szerint

népvándorlások, háborúk korában élünk, a helyünk viszont itt van az őrmáglya mellett, amely a székelyek szabadságáért ég.

A kerületet három cikluson át vezető polgármester megemlítette, hogy

Budafokon tűzték ki az első székely zászlót 2013-ban, amikor Magyarországon elkezdődött a szolidaritási mozgalom a székelyföldi települések szabad szimbólumhasználatáért.

– Kiállunk mellettetek, székelyek! – üzenték akkor a polgármester szerint.

Önrendelkezést Székelyföldnek és Erdélynek, és szabadságot a Kárpát-haza magyarjainak!

– zárta beszédét Szabolcs Attila.

Benedek Huszár János, a székelyföldi Kovászna megyében található Barót polgármestere beszédében, elmondta, hogy a mai napon Székelyföld történelmi határán is őrtüzek égnek. Ez az akció még az űrből is látható, a máglyák a lármafa vonulatát követik.

Köszönjük a szolidaritást és hogy testvérként viseltetnek velünk!

– hálálkodott a székelyföldi politikus.

A budafoki Duna-parthoz közeli dombon (a Kossuth Lajos utca és a Tóth József utca találkozásánál) ezután meggyújtották az őrtüzet.

A műveletben részt vett Németh Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő, és Karsay Ferenc (Fidesz–KDNP) a XXII. kerület jelenlegi polgármestere.

Borítókép: Résztvevők a Székelyföld autonómiájáért tartott őrtűzgyújtáson a XXII. kerületi Tóth József utca és Kossuth Lajos utca sarkánál lévő dombnál 2021. október 31-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában