afgán konfliktus

2021.09.06. 08:15

Pandzsír teljes területét is elfoglalták a tálibok

A tálibok elfoglalták az eddig ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány teljes területét – jelentette be hétfőn a radikálisok egyik szóvivője.

„E győzelemmel országunk végleg megszabadult a háború terheitől, az emberek pedig mostantól békében, bőségben és biztonságban élnek majd” – áll a Zabihulláh Mudzsáhid jegyezte közleményben, jóllehet a szóvivő szavait egyelőre nem erősítették meg a táliboknak utolsóként ellenálló tartományban harcoló erők. Nem szólalt meg Ahmed Maszúd, a pandzsíri Nemzeti Ellenállási Front (NRF) vezetője sem.

Mudzsáhid hozzátette azt is, hogy

a lázadók közül sokakat megöltek, a maradék pedig elmenekült,

a tartományban élők pedig immár „megszabadultak túszejtőiktől”. Megígérte továbbá, hogy senkit nem ér majd hátrányos megkülönböztetés: „mind testvérek vagyunk, együtt dolgozunk tovább országunk jólétéért”.

Az AP hírügynökség nevük elhallgatását kérő szemtanúk tanúvallomására hivatkozva azt közölte, hogy

az éjszaka tálib harcosok ezrei törtek be a tartomány kerületeibe.

A tálibok a múlt héten már azt állították, hogy elfoglalták a Kabultól 80 kilométerre található, északkeleti tartomány teljes területét, ám ezt akkor az NRF cáfolta, az afgán sajtó pedig arról cikkezett, hogy a vallástudósokból (uléma) álló tanács sürgette a tálibokat, hogy tárgyaljanak az ellenállást tanúsító Pandzsír tartomány vezetőivel. A hét végén Maszúd azt közölte, kész tárgyalni az augusztus közepén hatalomra került radikálisokkal, ám a tálibok elutasították ezt a javaslatot.

Pandzsírra a tálibok a korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó uralmuk alatt nem tudták kiterjeszteni hatalmukat. Ez a tartomány volt egyébként az Egyesült Államokkal 2001-ben a tálibokkal szemben szövetkező Északi Szövetség fellegvára. A mostani ellenállást az afgán hadsereg régióba menekült alakulatai és a helyi erők alkották. A hatalomból elűzött afgán kormány tagjai közül is oda menekültek. A katonai ellenállás Ahmad Maszúd körül szerveződött, aki a 2001. szeptember 9-én meggyilkolt Ahmad Sah Maszúdnak, a tálibellenes küzdelem vezéralakjának a fia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában