változások

2021.09.06. 10:20

Járhatnak egyetemre az afgán lányok, de az arcot elfedő nikábot kell viselniük

A hét végén kiadott utasítás szerint az egyetemeken a nőket és a férfiakat egymástól elválasztva fogják oktatni.

A tálibok ígérete szerint hétfőn megnyithatják a kapuikat a magánegyetemek Afganisztánban, de az ország új urai a tanév kezdetéhez időzített rendeletükben kikötötték, hogy a diáklányoknak kötelezően nikábot kell viselniük – kendőt, amely eltakarja az arcot, de van rajta kivágás a szemnek -, illetve az egész testüket takaró fekete ruhát, úgynevezett abaját.

A hét végén kiadott utasítás szerint az egyetemeken a nőket és a férfiakat egymástól elválasztva fogják oktatni. Szélsőséges esetben egy helyiségben is tartózkodhatnak, de ebben az esetben függönnyel el kell választani őket egymástól. A lányosztályokban nők oktathatnak, illetve erkölcsös idős férfiak.

A rendelet értelmében az egyetemekre külön bejáraton mehetnek be a férfiak és a nők, és a tanintézményeknek olyan körülményeket kell teremteniük, hogy a két nem képviselői ne érintkezhessenek egymással a szünetekben és távozáskor. Ezt például úgy oldják meg, hogy a diáklányok a fiúknál korábban mennek ki a tantermekből, és egy szobában megvárják, amíg a fiúk elhagyják az épületet.

Az elmúlt húsz évben, amíg a kilencvenes évek tálib uralmát megdöntő katonai kontingensek állomásoztak az országban, rohamos fejlődésnek indultak az egyetemek és a magánkézben lévő tanintézetek. Nikábot kevés nő hordott Kabulban, ez a fejviselet inkább a távoli vidéki térségekben volt jellemző.

A tálibok szigorítottak ugyan a szabályokon, ugyanakkor engedményeket is tettek az előző, kilencvenes évekbeli előírásaikhoz képest, amikor a nőknek nem nikábot, hanem a szemet is takaró burkát kellett viselniük, csak alapképzésben vehettek részt részt, és meg volt tiltva nekik, hogy férfirokonuk kísérete nélkül hagyják el az otthonukat.

Szombaton erőszakba fulladt Kabulban egy nők jogaiért rendezett tüntetés, legalább egy nő megsebesült. Az aktivisták az elnöki palotához közel gyűltek össze, egyebek mellett „Mi nem a kilencvenes évek asszonyai vagyunk” feliratú táblákat a magasba tartva, utalva ezzel a tálibok korábbi, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzására. A tálib fegyveresek hevesen összeszólalkoztak a nők egy csoportjával, feltehetően könnygázt is bevetettek ellenük.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő közölte a The Guardian című brit lappal, hogy őrizetbe vettek négy embert – egy ellenőrzőpont fegyvereseit -, akik bántalmazták a tüntetőket, továbbá az al-Arabíja hírtévé riporterét is elfogták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában