ne dőljön be!

2021.09.03. 14:53

Banki alkalmazottnak kiadva magukat szereznek meg bankkártya-adatokat csalók

A sértetteket ráveszik arra, hogy netbankjuk belépési és bankkártyájuk adatait adják meg, majd az így megszerzett információk alapján átutalásokat és internetes vásárlásokat hajtanak végre.

Banki alkalmazottnak adják ki magukat csalók, hogy bankkártya-adatokat szerezzenek, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KRNNI) nyomoz az ügyben.

A csalók hivatalosnak látszó telefonszámról, amelyet egy program segítségével generálnak, embereket hívnak fel azzal, hogy a bankszámláikon gyanús pénzmozgást észleltek, és többségében online vásárlások kezdeményezésére hivatkoznak – közölte a KRNNI pénteken a police.hu oldalon.

Az elkövetők a bizalom elnyerése érdekében bediktálják az ügyfél bankkártyájának – ismeretlen módon megszerzett – számai közül az első és az utolsó négyet, míg a többit az ügyféltől kérik.

Ezt követően, a „probléma elhárítása” érdekében különböző programok letöltésére bírják rá a sértettet, amelyekkel távoli hozzáférést biztosítanak maguknak az adott eszközhöz, így látnak minden lépést, minden adatot, amelyet az ügyfél a számítógépén, vagy telefonján végez, beír.

A közlemény szerint ráveszik a sértetteket arra is, hogy netbankjuk belépési és bankkártyájuk adatait megadják, majd az így megszerzett információk alapján átutalásokat és internetes vásárlásokat hajtanak végre.

A csalók a tranzakciók végeztével a letöltött programok törlésére kérik az ügyfeleket, hogy eltüntessék nyomaikat.

Az ilyen telefonhívások esetenként több órán keresztül is eltarthatnak, amire a rendes banki ügyintézéskor nem kerül sor – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában