Ország-világ

2021.09.09. 14:00

Áder János: még az idén elkészülnek a Via Carpatia Magyarországra eső szakaszai

Még az idén elkészülnek a Via Carpatia nemzetközi közúti folyosó Magyarországra eső 230 kilométeres szakaszának hiányzó beruházásai – mondta Áder János köztársasági elnök csütörtökön az Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott megbeszélése után Budapesten.

Fotós: Bruzák Noémi

Áder János a látogatást követő közös sajtótájékoztatón kiemelte: a közép-európai régió komoly infrastrukturális hátrányban volt a közúti és a vasúti összeköttetés, illetve az energetikai és a digitális hálózatok összekapcsolása terén 1990 előtt és az azt követő években.

Hangsúlyozta:

a Via Carpatia észak-déli nemzetközi közlekedési folyosó a Baltikumtól Görögországig mintegy 3300 kilométeren vezet, ebből 230 kilométeren át Magyarországon.

Áder János arról is beszélt: Lengyelország Magyarország negyedik legfontosabb gazdasági partnere, a két ország közötti áruforgalom értéke tízmilliárd euró. Közölte: az elmúlt években jelentős kétirányú tőkeáramlás volt a két ország közt, ennek eredményeképp Magyarországon már száz lengyel vállalat működik, és ezek mintegy 13 ezer embernek adnak munkát.

A magyar államfő arra is kitért: a belorusz-lengyel határon komoly migrációs válsághelyzet alakult ki, és a határ menti területeken szükségállapotot is ki kellett hirdetni. Hozzátette: az afganisztáni események a későbbiekben még nagyobb nyomást fejthetnek ki Lengyelországra, ami Varsót arra kényszerítette, hogy ne csak a katonai jelenlétet erősítse meg, hanem mintegy 370 kilométer hosszan kerítést is építsen.

Áder János ezért felajánlotta Lengyelországnak, hogy

Magyarország megosztja a 2015-16-os kerítésépítésben, valamint a későbbi működtetésben és a határőrizetben szerzett tapasztalatait.

Arra is kitért: november végén ismét Magyarországra látogat a lengyel elnök, hiszen a V4-ek államfői Budapesten találkoznak, nem sokkal később pedig a fenntarthatósági expón is részt vesz a négy közép-európai elnök.

Áder János elmondta: csütörtökön

a Magyar Érdemrend Nagykeresztje a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal kitüntetést adja át Andrzej Dudának, amely a legmagasabb rangú, csak államfőknek adható kitüntetés Magyarországon.

A köztársasági elnök döntését Andrzej Dudának a lengyel-magyar barátság erősítésében, a V4-es együttműködés fejlesztésében, valamint a Három Tenger Kezdeményezés elindításában mutatott elkötelezettségével indokolta. Azt mondta: Andrzej Dudában az elmúlt hat évben „a demokrácia, a nemzeti szuverenitás és a jogállam elkötelezett hívét” ismerhette meg.

Lengyel elnök: komolyan vesszük a határ őrzését

Lengyelország nagyon komolyan veszi az európai uniós és schengeni határ őrzésének feladatát – mondta Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök csütörtökön.

A lengyel elnök hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra, és csütörtök délelőtt négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott Áder János köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.

Andrzej Duda a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón elmondta: részletesen tájékoztatta Áder Jánost a lengyel-fehérorosz határon kialakult válsághelyzetről, és biztosította magyar kollégáját, hogy minden lehetséges eszközzel megvédik a határokat.

Közölte, Fehéroroszország „kitolja” a lengyel oldalra a migránsokat, emellett a fehérorosz határ mentén orosz és fehérorosz katonák részvételével hadgyakorlatot tartanak; ezért úgy döntöttek, három kilométeres sávban szükségállapotot hirdetnek ki.

Áder János köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel államfő kezet fog a sajtótájékoztatójuk végén a Sándor-palotában
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Hozzátette:

jelenleg a lengyel határőrséget a hadsereg is támogatja a határ őrzésében, és Lengyelország nagyon komolyan veszi az európai uniós és schengeni határ őrzésének feladatát.

Andrzej Duda megköszönte, hogy Áder János felkínálta a magyar segítséget a határőrizetben, és örömmel fogadják a magyar tapasztalatokat. Emlékeztetett: 2015-ben és 2016-ban, amikor a magyar határnál volt nagy migránsáramlás, a lengyel hadsereg is segített a határt védeni, védve az Európai Unió külső határát.

A lengyel államfő tájékoztatta Áder Jánost a Via Carpatia lengyelországi munkálatairól. Mint mondta, a lengyelországi szakasz az északi, lengyel-litván és a déli, lengyel-szlovák határt köti össze, körülbelül 530 kilométer hosszban. A beruházást a tervek szerint valósítják meg – szögezte le.

Andrzej Duda szerint a Via Carpatia nemcsak a visegrádi együttműködésnek (V4), de a Három Tenger Kezdeményezésnek is része, egy olyan út, ami összeköti a Balti-tenger partját a Fekete-tengerrel, és továbbhalad Görögország felé. A Via Carpatia kulcsfontosságú Európa számára – hangoztatta és reményét fejezte ki, hogy a projekt megvalósulása korszakos változást hoz a közúti szállításban.

A lengyel elnök nagy megelégedéssel fogadta Áder János tájékoztatását arról, hogy idén elkészül a magyarországi szakasz. Mint megjegyezte, ez nagyszerű hír a honfitársai számára, akik jövőre várhatóan Magyarországon keresztül mennek szabadságra Bulgáriába, Görögországba és Horvátországba.

Andrzej Duda szólt arról is:

nagyon örül annak, hogy egyre több lengyel cég van jelen Magyarországon, és Lengyelországban is egyre több a magyar cég.

Reményét fejezte ki, hogy a pandémia elmúltával ez a tendencia folytatódik. Elmondta azt is, megalakult a lengyel-magyar gazdasági kamara, amelynek tevékenysége tovább erősíti a gazdasági kapcsolatokat a két ország között.

A lengyel elnök jelezte: örömmel fogadta el a meghívást a V4 államfőinek novemberi budapesti találkozójára és a fenntarthatósági expóra.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadja Andrzej Duda lengyel államfőt (b) a Sándor-palota előtt, a Szent György téren 2021. szeptember 9-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában