Ország-világ

2021.09.14. 17:23

A ballibek és antifák bűnei nem számítanak, csak a jobboldaliak mennek a börtönbe

Erősen részrehajlók a hatóságok: kettős mércét alkalmaznak a tüntetésekkel kapcsolatban az Egyesült Államokban. Nem meglepő, hisz például Soros-szervezetek befolyásolják az amerikai rendszerben a kerületi ügyészek választását is.

Egy kutatás szerint sokkal nagyobb negatív gazdasági és társadalmi hatást gyakoroltak a demokraták által támogatott és békésnek titulált zavargások, mint ahogy azt a mainstream média beállította. A Real Clear Investigations (RCI) kutatása szerint a baloldaliak és a Demokraták által szándékosan az amerikai történelem egyik legsötétebb pillanataként ábrázolt tüntetés, a Capitolium elfoglalása, sokkal kisebb gazdasági és lélektani kárt okozott az Egyesült Államoknak, mint a Black Lives Matter zavargás-sorozat – írja a V4NA.

Az RCI a tüntetések vegyes megítélése miatt indította a kutatást, és azt vizsgálták, hogy a Capitolium januári elfoglalása, a 2020 nyarán történt erőszakos Black Lives Matter tüntetések, vagy a Trump elnök beiktatásának napján történt tiltakozások közül melyik okozta a legnagyobb kárt az Egyesült Államok számára.

A kutatás szerint, a republikánusok és a Trump-pártiak kettős mércét látnak abban, hogy a demokraták túlságosan negatívan ábrázolják a január 6-án történt eseményeket, és többen is megjegyezték, hogy

sok demokrata a 2020 nyári országos BLM tiltakozások során még óvadékot is fizetett az erőszakos tiltakozók szabadon bocsájtása érdekében.

Emellett a kutatásban résztvevők egy része kiemelte, hogy a Black Lives Matter és az Antifa csoportosulások a demokrácia felszámolását tűzték ki célul, és ennek megfelelően sokszor erőszakosan bántak a rendőrökkel, közhivatalnokokkal és a vállalkozókkal is.

Összegezve: a 2020-as zavargások során tizenötször több rendőr sérült meg, harmincszor annyi embert kellet letartóztatni, és ezerháromszázszor akkora, pénzben kifejezhető kárt okoztak a tüntetők, mint a capitoliumi megmozdulás résztvevői.

Azonban a hatóságok lényegesen nagyobb erőkkel próbálták meg elfogni és letartóztatni a nagyrészt Trumpot támogató tüntetőket, mint a korábbi két erőszakos zavargás során a többségében demokrata párti tüntetőket. Illetve

a Capitoliumnál történt események miatt letartóztatott személyeket, akár hónapokig is előzetes letartóztatásban tartották, több ideig mint amennyi büntetést maximálisan kiszabhattak volna rájuk, ha bűnösnek vallották volna magukat.

Néhány tüntetőt pedig bántalmaztak, és ok nélkül magánzárkába zártak. Ezen felül pedig mivel a hatóságok a BLM zavargások által sújtott nagyvárosokban engedékeny ügyészi normákat alkalmaztak, így a tüntetések során őrizetbe vett emberekkel szemben történő vádemelések nagy részét elutasították.

Ehhez hasonlóan a 2017-es beiktatási ceremóniát követő zavargás alatt őrizetbe vettekkel szemben is ejtették a vádakat, míg a 2021-es capitoliumi események során letartóztatottak ellen emelt vádakat, csak egyetlen esetben utasította el az ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában