Járvány

2021.08.19. 06:37

Ezrek tüntettek a kötelező védőoltás ellen a lett fővárosban

Több ezren tüntettek a lett főváros, Riga központjában szerdán a koronavírus elleni korlátozások és a kötelező védőoltás ellen.

A megmozdulás résztvevői Riga óvárosán keresztül a Szabadság emlékműhöz vonultak, ahol virágokat helyeztek el, majd az elnöki palotához mentek tüntetni. A menet élén Ainars Slesers volt gazdasági és kommunikációs miniszter haladt, aki azt mondta, hogy a gyűlés célja az erőszakmentes hatalomváltás.

Kijelentette: azoknak az embereknek, akik a kormányban ülnek, távozniuk kell, ez tiltakozásuk fő célja. Hozzátette, forradalmat és a kormány megdöntését kezdeményezték, de békés úton.

Armands Ruks, a lett rendőrség parancsnoka figyelmeztette a résztvevőket, hogy a rigai városi tanács ugyan hozzájárult két szerdai tüntetés megtartásához, de a koronavírus elleni korlátozások értelmében ezeken az eseményeken legfeljebb 50 ember gyűlhet össze. A szabály megszegőit 2000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtják.

Ennek ellenére, mire a gyűlés megkezdődött, több ezer ember állt az elnöki rezidencia kapuja előtt. Egyes résztvevők plakátokat tartottak a kezükben, amelyekre egyebek között a kötelező védőoltások elleni, az alkotmányos szabadságjogok tiszteletben tartására felszólító jelszavakat írtak. Míg mások hangosan skandálva Egils Levits államfő és Krisjanis Karins kormányfő távozását követelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában