rendkívüli időjárás

2021.07.23. 12:43

Indiában sokan meghaltak földcsuszamlásokban és áradásokban

Legalább négyen meghaltak az ország pénzügyi fővárosának és gazdasági központjának számító Mumbaiban, miután összeomlott egy épület.

Legalább 18-an meghaltak a nyugat-indiai Mahárástra államban a monszunesők okozta földcsuszamlásokban és áradásokban – jelentették be helyi hatóságok pénteken.

A tájékoztatás szerint legalább négyen meghaltak az ország pénzügyi fővárosának és gazdasági központjának számító Mumbaiban, miután összeomlott egy épület, további 14-en pedig az állam más részein, földcsuszamlásokban vesztették életüket.

Uddhav Thackeray, Mahárástra főminisztere azt közölte, hogy a mentésben a hadsereg is részt vesz, egy másik tisztségviselő szerint viszont a munkálatok így is lassan haladnak, mert a heves esőzések és a kiöntött folyók miatt a munkagépeket nehezen mozgatják.

A rossz időjárási viszonyok miatt több száz falu vált megközelíthetetlenné.

Az állam folyói azután öntöttek ki, hogy a hatóságok megnyitották a víztározókat, miután a térség egyes részein több mint 200 milliméter csapadék hullott le 24 óra alatt.

Több száz településen – falvakban és kisebb városokban – nincs áram, sem ivóvíz.

Megemelkedett a folyók vízszintje a szomszédos Karnátaka és Telangána államokban is, a helyi hatóságok azt közölték, hogy figyelemmel kísérik a helyzetet.

Dél-Ázsiában gyakoriak a földcsuszamlások a monszunesős időszakban, amely júniustól egészen szeptemberig tart. Mindazonáltal India éves csapadékmennyiségének 70 százaléka ebből az időszakból származik, ez pedig létfontosságú az ország mezőgazdasága számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában