Letelepedés

2021.06.30. 10:07

Lejár a Brexit magyarokat is érintő fontos határideje

Lejár szerdán a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok tartós letelepedési kérelmének benyújtására kijelölt határidő.

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos jogi elnevezéssel

letelepedett státusért – kell folyamodniuk.

A folyamodványokat benyújtási határideje június 30., vagyis szerda azoknak az EU-állampolgároknak, akik 2020. december 31-ig életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában.

A letelepedett státus megszerzése szükséges ahhoz, hogy a jogosult uniós állampolgárok július 1-től, csütörtöktől is változatlan feltételekkel dolgozhassanak, tanulhassanak Nagy-Britanniában, és

hozzáférhessenek az ingyenes brit egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásaihoz és egyéb kedvezményekhez.

Az elbírálásig eltelő időszakban az is garantálja a megszerzett jogosultságok megtartását, ha a letelepedett státusra szóló folyamodványt a szerdai határidő lejártáig a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok benyújtják.

A kérvény benyújtásáról mindenki hivatalos igazolást kap, és ezt az igazolást lehet felhasználni a jogosultságok bizonyítására is. A folyamodvány elbírálásáig gyakorlatilag semmi nem változik azok számára, akik beadták a letelepedett státusra szóló kérvényüket.

Azoknak az EU-állampolgároknak, akik mindenben megfelelnek a nagy-britanniai letelepedett státusra jogosító feltételeknek, de lekésik a szerdai határidőt,

lesz lehetőségük ezután is a kérvényezésre,

de méltányolható indokokkal kell megmagyarázniuk, hogy miért a határidő után jelentkeznek, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek.

A tavaly december 31. előtt Nagy-Britanniában letelepedett EU-állampolgárok

külföldön élő közeli hozzátartozói bármikor kérvényezhetik,

hogy csatlakozhassanak Nagy-Britanniában élő családtagjaikhoz.

Mindez azokra az uniós állampolgárokra vonatkozik, akik 2020. december 31-ig törvényesen letelepedtek Nagy-Britanniában.

Az idei év első napjától az Európai Unióból és az unión kívüli országokból újonnan érkezőkre

már más bevándorlási szabályozás érvényes,

amely főleg a szakképzettség és az angol nyelvtudás alapján

pontozásos kritériumrendszert alkalmaz

a letelepedési kérelmek elbírálásához, függetlenül attól, hogy a kérelmező az EU-ból vagy máshonnan érkezett.

Az új szabályozás szerint ugyanakkor könnyített eljárással juthatnak nagy-britanniai letelepedési és munkavállalási engedélyhez a legrangosabb nemzetközi elismerések birtokosai, köztük a fizikai, a kémiai, a gazdasági, az irodalmi és az orvosi Nobel-díjjal kitüntetett tudósok és írók, a nemzetközi filmvilág Oscar-, Golden Globe- és BAFTA-díjas alkotói, a matematikai Nobel-díjnak is nevezett Fields-érem és a számítástechnológia Nobel-díjaként emlegetett Turing-díj kitüntetettjei.

Ugyancsak gyorsított letelepedési és munkavállalási eljárásra számíthatnak a nemzetközi zenei világ Brit Award- és Grammy-díjas sztárjai.

A brit belügyminisztérium legutóbbi összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül

május 31-ig 5 605 800-an folyamodtak letelepedett státusért.

A tárca adatai szerint a brit hatóságok a múlt hónap végéig beadott és már elbírált kérvények alig 2 százalékát utasították el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában