kritikai rasszelmélet

2021.05.12. 14:47

Őrület: kiváltságnak számít, ha valakinek a szülei heteroszexuálisok

Egy faji méltányosságról szóló kihívás keretében jelent meg egy fehér kiváltságról szóló lista. A majdnem 100 elemet felsoroltató dokumentumban az embernek be kell jelölnie, ami igaz rá, és minél több dolgot jelöl be, annál kiváltságosabbnak számít.

Nagy port kavart a közelmúltban, hogy a Disney antirasszista képzéseket tart a dolgozóinak, és arról tanítja őket, hogy Amerika intézményes rasszizmusra épült. Ezen kívül a Disney a rasszizmus felszámolásával foglalkozó YWCA szervezet 21 napos kihívását is szponzorálta, amely a faji méltányosságról és a társadalmi igazságosságról szól. Erről Christopher F. Rufo konzervatív újságíró számolt be a közösségi oldalán – írja a V4NA.

Ezt a képzést a Disney aztán a saját alkalmazottainak is ajánlotta. Az első feladat az intézményes rasszizmusról szólt, majd ezután következett egy lista, amit a YWCA clevelandi ága készített. Ezt a listát felnőtt embereknek adják, rajta majdnem 100 állítással. Ezek közül be kell jelölni azt, amelyik igaz rájuk, és

minél több mindent jelölnek be, annál biztosabb, hogy ők kiváltságos emberek.

A kiváltságokról szóló listán egészen elképesztő dolgok szerepelnek.

Már amiatt is kiváltságosnak számít valaki, ha heteroszexuális és a szülei is azok, valamint, ha még soha nem próbálta meg megváltoztatni a nemét.

Olyan állítások is vannak, miszerint nem volt még soha diákhitele valakinek, és minden hónapban vesz új ruhákat, valamint, hogy elvégzett főiskolát vagy volt nyári táborban – a jelek szerint, akinek ezekre igen a válasz, az kiváltságosnak számít, ami elítélendővé vált az utóbbi időben.

A lista szerint az is kiváltságra mutat, ha valakinek nincsen tanulási zavara, és ha még soha nem mondták neki, hogy túlsúlyos, vagy hogy túl sovány.

Ugyanígy az se jó, ha valakit még soha nem szégyenítettek meg a vallása miatt, és ha még soha nem volt ideges, miközben várt a reptéren az ellenőrzésre. Ezek ugyanis mind arra utalnak, hogy valaki túlságosan is kiváltságos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában