Ukrán válság

2021.05.19. 05:36

Látogatást tett a frontvonalon az észt miniszterelnök

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerdán látogatást tett a Donyec-medencei frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalán és megismerkedhetett a be- és kilépést szolgáló ellenőrzőpontok munkájával – közölte kedden este az ukrán védelmi tárca.

A tájékoztatás szerint Kallas háromnapos ukrajnai látogatása keretében, Kaimo Kuusk kijevi észt nagykövet társaságában felkereste az ukrán erők Donyec-medencei műveleti területét és meglátogatta a felújítani tervezett Luhanszk Állomás nevű ellenőrzőpontot.

Az észt kormányfő a helyszínen arról beszélt, hogy a balti ország egy sor oktatási projekttel, így a többi között lakossági internethozzáféréssel támogatja a térséget. Ezen felül humanitárius segítséget nyújt a rászorulóknak és pénzügyi támogatást biztosít a régió erdészeti alapjának tekintettel az egy éve pusztító erdőtüzekre. Ez utóbbi kapcsán hozzátette, hogy országa 70 ezer facsemete beszerzését fogja finanszírozni.

Kallas eddig Denisz Smihal miniszterelnökkel egyeztetett Kijevben, szerdán pedig Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és Volodimir Zelenszkij elnökkel készül találkozni.

Az ukrán kormányerők 2014 óta harcolnak az oroszbarát szakadárokkal Luhanszk és Donyeck megyében. Az ENSZ becslései szerint mintegy 14 ezren veszítették életüket a konfliktusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában