vajon miért nem?

2021.04.04. 21:13

Mégsem akar vallomást tenni a George Floyd-ügy fontos tanúja

Kábítószer-túladagolás végzett George Floyddal – ezt állítja a védelem a George Floyd megölésével vádolt rendőr ellen zajló tárgyaláson Minneapolisban, Floyd barátnőjének vallomására hivatkozva. Egy kulcsfontosságú tanú – akit egyebek mellet heroinnal való kereskedelem miatt is gyanúsítanak – eközben megtagadta a vallomástételt.

A poster with George Floyd's picture and a sign reads that "I Can't Breathe" hang from a security fence outside the Hennepin County Government Center on March 31, 2021 in Minneapolis, Minnesota. - Derek Chauvin, 45, is charged with murder and manslaughter for his role in George Floyd's May 25, 2020 death, which was captured on video and seen by millions, sparking anti-racism protests around the globe.In the video, Chauvin, who was subsequently fired from the police department, is seen kneeling on the neck of a handcuffed Floyd for more than nine minutes. Floyd, who was being arrested for allegedly passing a counterfeit $20 bill in a nearby store, complains he cannot breathe and eventually falls unconscious. Other witnesses included an off-duty firefighter who said her attempts to render assistance to Floyd were rebuffed by police and a man who made an emergency 911 call after the incident to report a "murder." (Photo by Kerem Yucel / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Kerem Yucel

Március elején kezdődött el a BLM-mozgalom „ikonja”, George Floyd meggyilkolásával vádolt rendőr, Derek Chauvin tárgyalása.

Az ügy egyik legfontosabb tanúja, Morries Lester Hall (aki az autóban ült Floyddal a tragikus eset előtt), bár korábban hangoztatta, hogy tanúskodni fog a vád mellett, most ügyvéd útján mégis megtagadta azt

− számolt be róla a V4NA Hírügynökség.

Ő az a személy is, akivel együtt érkezett George Floyd abba az üzletbe, ahol hamis bankjeggyel próbált fizetni, és amely eset a rendőri intézkedéshez vezetett.

A védelem szerint Chauvin Floyd letartóztatásakor csak azt tette, amit parancsba kapott, valamint a fekete férfi halálát nem ő okozta azzal, hogy a nyakán térdelt, hanem az illegális drogok használata, valamint szívbetegsége.

George Floyd barátnője a tárgyaláson ezzel kapcsolatban elmondta: a férfi drogfüggősége azzal kezdődött, hogy egy sportsérülés miatt erős fájdalomcsillapítókat kezdett szedni. Courteney Ross szerint a legálisan beszerzett tablettákon túl rendszeresen vásárolt illegális drogot – többek attól a Halltól, aki mégsem akar megjelenni a bíróság előtt.

Ross elmondta a bíróság előtt, hogy két hónappal a halála előtt már egyszer kórházba kellett vinnie Floydot túladagolás miatt, a férfi ugyanis olyan tablettát/tablettákat vett be, amelyek a vártnál erősebben hatottak. Floyd ekkor erős gyomorfájásra panaszkodott és fehér „anyag” jelent meg a szája körül. A Chauvin védelmét ellátó ügyvéd szerint ugyanezek a tünetek voltak tapasztalhatók Floydon az ellene zajló rendőri intézkedés során.

Az orvosszakértői jelentés is megjegyezte, hogy Floyd szervezetében halálakor jelentős mennyiségű drog volt, illetve szívbetegségén túl koronavírus-fertőzött is volt.

Borítókép: George Floyd képével és táblájával ellátott plakát a Hennepin Megyei Kormányzati Központ előtti biztonsági kerítésen 2021. március 31-én Minneapolisban, Minnesotában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában