Járványhelyzet

2021.03.28. 20:53

Tirolból újból csak negatív teszteredménnyel szabad kiutazni

Március 31-től az ausztriai Észak-Tirolból csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezik a kiutazást a koronavírus brit variánsának újabb mutációjának elterjedése miatt – közölte a Tirol tartományi vezetés vasárnap.

A tájékoztatás szerint eddig 216 embert regisztráltak, akinek a szervezetében kimutatták a brit vírustörzs E484K kódjelű mutációját.

A kiutazás feltételeként meghatározott tesztkötelezettség április 14-ig lesz egyelőre hatályban.

A tiroli vezetés közölte, hogy szerdáig kiépítik a PCR-tesztelési kapacitásokat a kufsteini körzetben. Meghatározott köztereken kötelező lesz FFP2-es maszkot viselni a városban.

A mutációval megfertőződött aktív esetek kétharmadát Kufstein és Schwaz kerületekből jelentették. Schwaz esetében a kiutazási korlátozások egyébként április elsejéig lettek volna hatályban.

Az egészségügyi minisztérium szerint az új vírusváltozatot eddig csak szórványosan mutatták ki Ausztria más részeiben.

A közegészségügyi hatóságok most azon vannak, hogy meghatározzák az új variáns tulajdonságait. Hangsúlyozták, hogy döntő jelentőséggel bír, milyen kihatással lesz ez a változat a koronavírus elleni oltóanyagok hatékonyságára. Jelenleg Tirolban egy páciens fekszik intenzív osztályon, aki ezzel a mutációval fertőződött meg.

– Nagyon figyelmesen követjük a helyzetet és óvintézkedésként különösen szigorú mércét alkalmazunk ennek a koronavírus-típusnak a megfékezésére

– közölte Elmar Rizzoli, a tiroli válságstáb vezetője. Hozzátette, hogy a korábbi hetekhez hasonlóan most is komoly erőfeszítéseket tesznek a kontaktkutatásra.

Rizzoli felidézte, hogy helyi intézkedésekkel, mint például a kiutazási tesztkötelezettséggel és kontaktkutatással sikerült gátat szabni a dél-afrikai variáns terjedésének, így 193-ről a mostani 25-re csökkentették az ezzel a mutációval fertőzöttek számát.

Az ausztriai Tirol tartományból – Kelet-Tirolt leszámítva – február 12. és március 11. között csak negatív koronavírus-teszteredmény birtokában engedélyezték a kiutazást a koronavírus korábbinál fertőzőbb dél-afrikai mutációjának megfékezése érdekében. Ausztriában a járvány kitörése óta 536 465 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 9256-an haltak meg a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában