kulturális program

2021.02.19. 13:29

Döntött a bíróság, hallgathat zenét a cellájában a maffiózó

A strasbourgi döntés felháborodást váltott ki a nyomozók körében.

Megnyerte a pert egy olasz maffiózó, aki azért fordult a bírósághoz, hogy cellája magányában joga legyen a zenehallgatáshoz – számolt be róla a The Guardian pénteken.

A 48 éves Domenico Strisciugliót több mint húszévi börtönbüntetésre ítélték gyilkosságért és bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekért. Az olasz törvények szerint a börtönhatóságoknak joga van olyan különleges szabályozáshoz, amely megakadályozza, hogy az elítéltek kapcsolatba kerülhessenek bűnözőtársaikkal.

A szigorú szabályok alapján tagadták meg Strisciugliótól, hogy vásárolhasson egy CD-lejátszót. Ügyvédje azonban bírósághoz fordult, hogy védence a tévézésen kívül más szórakozást – zenehallgatást – is választhasson a cellájában.

A szardíniai Sassari bírósága csütörtökön hozta meg az ítéletet, amely engedélyezi az 1999 óta börtönben ülő maffiózónak, hogy alkotmányos jogaival élve zenét hallgathasson. A bíróság a CD-lejátszó engedélyezését azzal indokolta, hogy az elítéltnek joga van alapvető kulturális tevékenység gyakorlásához, és annak formáját nem lehet megszabni. Az indoklásban az is szerepel, hogy a televízióban látható programok nem tudják kielégíteni egy zene iránt érdeklődő ember igényeit.

Strisciuglio 2019-ben már nyert egy pert, amikor azért küzdött, hogy éjfél után is tévézhessen.

Olaszországban az 1980-as és 1990-es évek maffiagyilkosságai és terrorista cselekményi után szigorították a börtönszabályokat. A börtönszabályok között szereplő hírhedt 41-es paragrafus alapján tilos a telefonhasználat, bármiféle kapcsolattartás más rabokkal, illetve találkozás harmadik féllel.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2019-ben megállapította, hogy a szigorú olasz börtönszabályok miatt a maffiózók embertelen és megalázó bánásmódnak vannak kitéve.

Az EJEB sürgette Olaszországot, hogy vizsgálja felül életfogytiglani büntetéssel kapcsolatos törvényeit.

A strasbourgi döntés felháborodást váltott ki a nyomozók körében, akik szerint a bíróság nem vette figyelembe, hogy Olaszországban milyen beágyazottsága és története van a maffiának. Olasz miniszterek szerint a strasbourgi ítélet az egész kontinensen akadályozhatja a szervezett bűnözés elleni harcot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában