Járvány

2021.02.10. 16:59

Dániában a fertőzöttek mintegy harmada a brit vírusmutációt kapta el

Az először Nagy-Britanniában kimutatott vírusmutációval eddigi ismeretek szerint 1690 ember fertőződött meg az országban.

Dániában a fertőzöttek mintegy harmada a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, brit mutációját kapta el – közölte szerdán a dán egészségügyi minisztérium által működtetett Állami Szérum Intézet (SSI).

Az SSI szerint február első hetében a pozitívan teszteltek 27 százaléka a koronavírus B117 jelű variánsával fertőződött meg összehasonlítva az egy héttel korábban mért 20 százalékkal.

Dánia élen jár azokban a szekvenciális vizsgálatokban, amelyek a vírus egyes variánsainak meghatározásához szükségesek.

A SSI kedden közölte, hogy a fertőzés reprodukciós rátája 0,99 százalék, ami a járvány enyhe visszaszorulását jelzi. A fertőzöttek száma azt követően kezdett apadni, hogy a kormány kemény karanténintézkedéseket vezetett be decemberben. Az utóbbi 24 órában 470 új fertőzöttet jelentettek, míg a tavalyi év végén a napi esetszám ezer körül mozgott.

Az először Nagy-Britanniában kimutatott vírusmutációval eddigi ismeretek szerint 1690 ember fertőződött meg Dániában.

Az 5,8 millió lakosú országban mintegy 203 574 fertőzöttet azonosítottak, és 2256 a halálos áldozatok száma.

Norvégia szerdán február végéig meghosszabbította a járvány terjedésének megfékezésére bevezetett beutazási korlátozásokat – közölte Monica Maeland norvég igazságügyi miniszter oslói sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a vírusmutációk miatt a világjárvány új irányt vett, ami miatt nem lehet visszatérni a korábban érvényes szabályozásokhoz a határokon. Hozzátette: a kormány hamarosan kezdeményezni fogja, hogy a külföldi munkaerőre szoruló üzemek kivételt élvezhessenek.

A norvég kormány két hete zárta le a határokat a Norvégiában lakhellyel nem rendelkező külföldiek előtt. Az intézkedést eredetileg 14 napra tervezték bevezetni.

Vasárnap szigorú korlátozásokat vezettek be a Norvégia délnyugati részén fekvő Bergenben és a környékbeli településeken, hogy megfékezzék a jóval fertőzőbb koronavírus-mutációk gyors terjedését. Az intézkedések között szerepel az üzletek, valamint a könyvtárak, múzeumok edzőtermek, uszodák és sportközpontok ideiglenes bezárása.

Az 5,3 milliós népességű Norvégiában mintegy 65 338 embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, a betegség szövődményeibe 583 ember halt bele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában