Ország-világ

2021.02.11. 06:58

Akkor is beadják a vakcinát, ha érvénytelen a tajszám

A koronavírus elleni oltás ingyenes, azt azok is megkapják, akiknek nagyobb járuléktartozás miatt február 12-én vagy később érvénytelenítik a tajszámát – nyilatkozta az adóügyi államtitkár. Izer Norbert elmondta azt is, hogy az elmúlt fél évben 140 ezren ember jogviszonya rendeződött. Hozzátette: sokszor a külföldi munkavégzés okoz gondot.

Fotós: Máthé Zoltán

Fotós: Máthé Zoltán

Az Országgyűlés még 2019-ben alakította át a társadalombiztosítás szabályrendszerét, a módosításokkal évtizedes problémák rendezésére is kísérletet tett a törvényhozás. „Az elmúlt fél év azt bizonyította, hogy az erőfeszítések nem voltak hiábavalók” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminiszté­rium adóügyi államtitkára. Állítását Izer Norbert egy számsorral támasztotta alá.

Eszerint 2020 közepe óta nagyjából 140 ezer olyan ember helyzete tisztázódott, akik korábban nem fizették rendesen a társadalombiztosítás ellátásainak igénybevételéhez szükséges közterheket. „Az érintettek legtöbbje azóta jellemzően rendezte tartozását. Ők így már minden további nélkül hozzájutnak az ingyenes állami egészségügyi ellátáshoz”

– mondta az államtitkár.

A szabályváltoztatás óta ugyanakkor már nem csak az számít, hogy valakinek van-e elmaradása, hanem az is, hogy mennyi. Ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a tajszáma. Ez annyit jelent, hogy az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe.

A járulék havi összege most nyolcezer forint, tehát mindazokat érinti az új szabály, akiknek 48 ezer forintot meghaladó elmaradásuk van.

A legutóbbi adatok szerint hetvenezer körül mozog a legalább hathavi tartozást felhalmozók száma, esetükben február 12., vagyis e hét péntek fontos dátum

– jegyezte meg Izer Norbert. Ettől a naptól állapítható meg ugyanis, hogy tartozásuk meghaladta az említett mértéket. A kedvezőtlen következményeket ugyanakkor az államtitkár szerint nagyon könnyű elkerülni.

Elegendő az összeg egy részét befizetni az adóhivatalhoz, vagy jelezni, hogy az illető fizetési nehézségekkel küzd. Izer Norbert megjegyezte azt is: a szabályváltoztatás több társadalmi csoportot nem érint, így a törvény továbbra is garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a közmunkásoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak. Manapság a legfontosabb kérdés, hogy ki és mikor juthat hozzá a koronavírus elleni oltáshoz.

A tajszám esetleges érvénytelenítése itt nem játszik szerepet. Az állam ingyenesen garantálja minden állampolgárnak a vakcinát, azoknak is, akiknek a nagyobb tartozás miatt érvénytelenné vált a tajszámuk

– rögzítette az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor: a koronavírus-járvány még inkább előtérbe helyezte azt az elvet, amely rögzíti, hogy az egészségügyi ellátórendszer igazságos kockázatközösségre alapul. A rendszer fenntartásából tehát mindenkinek, így a nagyobb tartozást felhalmozóknak is ki kell venniük a részüket. „Az érintettek vagy fizessenek be elmaradásukból valamekkora összeget, vagy jelezzék, hogy nehéz anyagi körülmények közé kerültek” – mondta Izer Norbert. Megjegyezte: sokan közülük azonban nincsenek is itthon, hosszabb ideje külföldön élnek, csak ezt eddig, bár kellett volna, nem jelentették be.

Borítókép: Megkapja egy idős férfi a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájából készített oltóanyagot a budapesti a Szent Imre kórházban kialakított oltóponton 2021. február 7-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában