Ország-világ

2021.01.15. 07:33

Legény Zsolt diplomata-útlevele, autója és politikai pályafutása bánja a tettét

Ukrajna nem ajánlotta fel hazánkban a büntetőeljárás lefolytatását Legény Zsolt, az MSZP egykori etikai bizottságának vezetője ellen, akit cigarettacsempészeten kaptak tavaly Kárpátalján. A bűncselekményt elkövetése miatt a politikus komoly anyagi és erkölcsi veszteségeket szenvedett.

Budapest, 2017. november 2. Legény Zsolt (b) MSZP-s képviselõ a sportvállalkozásokat érintõ egyes adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. november 2-án. MTI Fotó: Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Nem ajánlotta fel Ukrajna hazánknak a Legény Zsolt, volt MSZP-s politikus elleni büntetőeljárás lefolytatását, bár jogilag erre lehetőség nyílna – tudta meg a Magyar Nemzet.

Így a baloldali párt egykori etikai bizottsági elnöke felett Ukrajnában mondanak majd ítéletet a cigarettacsempészete miatt.

Számára kedvező esetben pénzbüntetéssel megúszhatja a bűntett elkövetését, más esetben akár szabadságvesztésre is ítélhetik a nagy mennyiségnek számító csempészcigaretta miatt.

Az szinte biztosra vehető, hogy a bűncselekmény elkövetőjét meghatározott időre – akár évekre – ki fogják tiltani Ukrajnából. Az ukrán hatóságok a lebukás napján lefoglalták a diplomata útlevelet lobogtató Legény cigarettacsempészethez használt autóját, majd elkobozták azt.

A volt baloldali politikus idehaza sokkal többet vesztett, mint Ukrajnában. Súlyosabban érinti még a gépkocsija elvesztésénél is, hogy itthon visszavonták a diplomata útlevelét. A külügyi tárca tájékoztatása szerint Legény Zsolt a diplomata útlevelet pártja kifejezett kérésére kapta meg, a kérés indoklása szerint a kárpátaljai kapcsolattartás céljából. Ezzel azonban súlyosan visszaélt, amikor tetten érték decemberben az ukrán-magyar határon a speciális nyomozók.

A diplomata útlevél soronkívüliséget biztosít a határátlépéskor, felmutatóját nem lehet megmotozni, mozgásában korlátozni, gépjárművét átkutatni. Nem véletlenül merült fel a politikus lebukása után, hogy akár kapcsolatban lehetett ukrajnai szervezett bűnözői körökkel is. Ám erről egyelőre nincs megbízható információ.

Az autóban talált nagy mennyiségű cigaretta eredetéről egy helyi portál annyit írt, hogy a dohányáru zárjegye szerint adómentes, mert olyan devizaboltból származik, ami például a repülőtereken működik a becsekkolás utáni területeken.

Emlékezetes, hogy Legény Zsolt azonnal közölte, amikor a határátkelőn félreállították, hogy diplomata, és megtiltotta az autója átkutatását. A Munkácsról kifejezetten a magyar „diplomata” miatt a határra érkező, nyilvánvalóan operatív információkkal rendelkező nyomozók értesítették a magyar konzulátust, ahonnan hamarosan a határra érkeztek akkreditált diplomatáink. A két diplomata hallotta, hogy Legény azt mondta az ukrán nyomozóknak: „na jó, cigaretta van… az autóban”. Ezzel szemben a botrány kirobbanása után Legény azt hajtogatta a sajtó munkatársainak, nem tudta, hogy cigaretta van az autójában, ám ezt Menczer Tamás külügyi államtitkár azonnal megcáfolta.

Legény Zsolt a diplomata útlevél mellett elvesztette teljes politikai befolyását is, hiszen erkölcsileg vállalhatatlanná vált a köztörvényes bűncselekmény elkövetésével mindenki számára.

Pedig a pályafutása önmagáért beszél. Jogász végzettségű és 2006–2010, illetve 2010–2014 között volt az MSZP országgyűlési képviselője, előbb az ifjúsági, szociális és családügyi bizottságnak, majd az az európai ügyek bizottságának, illetve a fogyasztóvédelmi eseti bizottságnak, valamint a mezőgazdasági bizottságnak volt a tagja. 2010-ben Tornyospálca önkormányzati képviselőjének választották meg, majd betöltötte a Magyar Szocialista Párt frakcióvezető-helyettesi tisztségét, és az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke is volt. Lemondásáig a párt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Szövetségének alelnöke volt.

Borítókép: Legény Zsolt (b) MSZP-s képviselő a sportvállalkozásokat érintő egyes adózási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában