elfogták

2021.01.02. 15:23

Pakisztánban őrizetbe vették a mumbai vérengzésért felelősnek tartott szervezet egyik vezetőjét

Zákiur Rehman Lahvit terrorizmus finanszírozásával vádolják.

Őrizetbe vették a pakisztáni hatóságok Lahórban a 2008-as mumbai vérengzés elkövetéséért felelősnek tartott Laskar-e-Tajba nevű terrorszervezet operatív vezetőjét – közölte szombaton a pakisztáni terrorelhárítás.

Zákiur Rehman Lahvit terrorizmus finanszírozásának vádjával vették őrizetbe, és terrorizmusellenes bíróság fog felette ítéletet mondani.

Az indiai hatóságok szerint a Laskar-e-Tajba követte el 2008-ban azt az összehangolt terrortámadást, amelyben több helyszínen több mint 160 embert öltek meg fegyveresek Mumbaiban. A támadás után Lahvit is őrizetbe vették, de bizonyíték hiányában akkor szabadon engedték. A férfit az ENSZ is nemzetközi terroristaként tartja számon.

Tavaly a Laskar-e-Tajba alapítóját, Hafiz Szajídot öt és fél év börtönre ítélte egy lahóri bíróság terrorizmus finanszírozása miatt.

Pakisztán októberben februárig kapott haladékot a pénzügyek tisztaságáért felelős nemzetközi akciócsoporttól, hogy megfékezze az országban a terrorizmus finanszírozását, máskülönben szankciókkal kell szembenéznie.

A Laskar-e-Tajba iszlamista terrorszervezet a vitatott hovatartozású Kasmírban is aktív, és diplomáciai feszültséget is okozott Újdelhi és Iszlámábád között az, hogy India szerint a szervezetet a pakisztáni titkosszolgálat is támogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában