Ország-világ

2021.01.06. 06:16

Már elérhetők a megújult, kibővített otthonteremtési program elemei

Öt jelentős programponttal, köztük a lakásfelújítási támogatással és a csok kiterjesztésével, illetve a hozzá kapcsolódó kedvezményekkel bővült januártól az otthonteremtési program. Az új lehetőségeken kívül más változások is életbe léptek: további csaknem kétszáz településen lesz elérhető a falusi csok és számos olyan egyszerűsítés is, amely megkönnyíti a családok saját otthonhoz jutását.

Budapest, 2020. október 19. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteirõl tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjaként mutatta be Novák Katalin frissen kinevezett családokért felelős tárca nélküli miniszter tavaly ősszel az újabb, nagy léptékű elemekkel bővülő támogatási rendszert – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az újdonságok közül mindenképp előrekívánkozik az otthonfelújítási program, amelyre az előzetes felmérések, szakértői becslések szerint kiemelkedő érdeklődés lesz. A felújítási programban bármely gyermekes család saját lakásának, házának felújítására vagy kerítés, garázs, télikert megépítésére a költségek legfeljebb felét kitevő, maximum hárommillió forintos támogatást kaphat. A fennmaradó ötven százalékot az érintettek akár a februártól elérhető kedvezményes hitellehetőséggel is fedezhetik.

Így a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) 10 plusz 10 millió forintos konstrukciójának mintájára 3 plusz 3 millió forintot kaphatnak a családok otthonuk korszerűsítésére.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a munkálatok kezdetén legfeljebb hatmillió forint államilag támogatott, három százalék kamatozású hitelt vehetnek fel a családok, amelyből a munkálatok végeztével, a számlák alapján akár hárommillió forintot megtérít (előtörleszt) az állam. Természetesen a két elem nincs összekötve, vagyis aki a hitelt nem szeretné felvenni, az ugyanúgy jogosult a számlákkal igazolt munkadíjakra és anyagköltségekre, vagyis az akár hárommilliós támogatásra. A felújítási program és a hitel már egy gyermekkel is igényelhető, a lehetőség 2022. december 31-ig él.

Teljes adómentesség

Az év elejétől a lakásvásárláshoz is több kedvezmény jár, amelyek milliós nagyságrendet tesznek ki külön-külön is. Az új építésű lakások ismét öt százalékra csökkentett forgalmi adója gyermektől, családi állapottól függetlenül mindenkinek „jár”, aki legfeljebb 150 négyzetméteres lakást vagy legfeljebb 300 négyzetméteres önálló házat vesz.

A kedvezményes lakásáfa hazai történetében azonban fontos újdonság, hogy a legalább egygyermekes, csokkal vásárló családok utólag ezt az ötszázaléknyi áfatartalmat is visszaigényelhetik.

Ők tehát végül adómentesen vásárolhatnak új építésű ingatlant – mentesülve az amúgy 27 százalékos áfa megfizetése alól. A kedvezményes lakásáfa a 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző vagy addigra egyszerű bejelentéssel rendelkező lakóingatlanokra vonatkozik. A szabályozás azonban a lakás elkészültére, kifizetésére 2026 végéig lehetőséget ad a kedvezményes áfával.

Fontos, hogy mostantól a saját erős építkezéseknél – amelyekre nem vonatkozik az ötszázalékos forgalmi adó – ötmillió forintig visszaigényelhetővé vált az áfatartalom – ez a lehetőség tavaly csak a preferált, falusi csokos településeken volt elérhető. Az áfa-visszatérítés mind az építkezési, mind a telekszámlára vonatkozik.

Két otthon

Szintén a csokkal vásárlóknak jelent további, akár milliós nagyságrendű támogatást az, hogy január 1-jétől nem kell illetéket fizetniük a lakásvásárlás után. Az illeték alapesetben a vételár négy százaléka, vagyis már egy 25 millió forintos lakás után is egymillió forint. Ennek megfizetése alól mentesülnek a családok, akár új, akár használt lakást vásárolnak.

Bővült a csok felhasználhatósági köre is.

Eddig a tetőtér-beépítés minden esetben bővítésnek számított, így arra csak a használt lakásra elérhető kisebb összegű csok volt igényelhető. Januártól abban az esetben, ha egy külön tulajdonú és külön bejáratú lakást alakít ki a család a tetőtérben (miközben a házban megmarad a nagyszülők lakása az alsó szinteken, vagyis két otthont alakítanak ki), akkor a kiemelt összegű, három gyermek esetén akár tízmillió forintos támogatást igényelheti a beruházáshoz. A vissza nem térítendő milliók mellett pedig a tetőtér-beépítéshez is jogosult az akár 15 millió forintos, kedvezményes csokos kölcsönre.

Kétszáz kistelepülés

Bővült a falusi csokkal érintett kistelepülések köre is: mostantól csaknem kétszázzal több, 2678 helységben vehető igénybe a támogatás. Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos lapunknak erről azt mondta: januártól kivétel nélkül minden hatszáznál kevesebb lélekszámú településen igénybe lehet venni a falusi csokot, a 600–2500 lakosú falvak közül pedig ott, ahol egyáltalán nem vagy csak mérsékelt népességnövekedés történt. A változással Magyarország ötezernél kevesebb lélekszámú településeinek több mint 93 százalékán elérhető lesz a támogatás.

A falusi csok ingatlanvásárlásra, majd -felújításra, -bővítésre vehető igénybe a preferált kistelepüléseken, vagy a meglévő, saját ingatlan korszerűsítésére. Előbbi esetben a háromgyermekesek akár tízmillió, utóbbinál ötmillió forint támogatásra jogosultak. Ehhez két vagy három gyermek esetén 10-15 millió forintnyi kedvezményes hitel is felvehető. A falusi csok bő egy éve alatt csaknem 16 ezer család kapta meg az állami milliókat otthonteremtésre.

Nyugdíjas csok, jelzáloghitel, közjegyzői díj

Nemcsak az új programpontok léptek életbe január elsejével, hanem a korábbi támogatási formák esetében is több egyszerűsítés, könnyítés történt. Újdonság, hogy már a nyugdíjasok is igénybe vehetik a csokot, ha minden feltételnek megfelelnek és dolgoznak a nyugdíj mellett. Bár a tízéves elidegenítési tilalom továbbra is él a csokkal szerzett ingatlanra, mostantól kivételt jelentenek a gyermekek, akikre a szülők tíz éven belül is átírathatják otthonukat. Változás, hogy a gyermekek születésével érvényesíthető egy–négy millió forintos jelzáloghitel-elengedés egyszerre több fennálló lakáscélú kölcsönre is érvényesíthető lesz, így azt több, kisebb összegű hitel között megosztva is igénybe vehetik a családok. Mostantól ráadásul az építési hitelekre is vonatkozik a hitelelengedés. A kormány emellett maximálja a közjegyzői díjat is azoknak, akik csokkal vásárolnak ingatlant. Ennek értelmében legfeljebb 19 500 forint közjegyzői díj számítható fel azoknak, akik lakásuk megvásárlásához államilag támogatott hitelt vesznek fel. E kedvezmény azoknak is elérhető lesz, akik februártól az otthonfelújítási hitelhez folyamodnak. A díj magában foglalja a munkadíjat és az okiratkészítés díját egyaránt.

Január 1-jével mindemellett bővült az egyszerű bejelentéssel érintett ingatlanok köre. A jelenlegi szabályozás szerint február 8-ig él a lehetőség, hogy a nagyobb családi házak és a legfeljebb ezer négyzetméter hasznos alapterületű, legfeljebb hatlakásos társasházak esetében sem kell építési engedélyért folyamodni, hanem elég az egyszerű bejelentés megtétele. A veszélyhelyzetre tekintettel a kormány fél évvel – júliusig – kitolta azt a határidőt is, amely után csak közel nulla energiaigényű lakóingatlant lehet majd átadni.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában