új erő

2021.01.25. 10:26

A lengyel elnök a közép-európai együttműködést méltatta

A vágyak közösségének nevezte Közép-Európát Andrzej Duda lengyel elnök.

Polish President Andrzej Duda speaks to the crowd during an event to commemorate the outbreak of World War II in Gdansk - Westerplatte on September 1, 2020. - The defense of the Military Transit Depot on Westerplatte by the Polish Army against Germany's invasion was the first battle of the Second World War 81 years ago. (Photo by MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP)

Fotó: AFP

Elmondta, véget értek azok az idők, amikor a régió periferiális szerepet töltött be és mára sikertörténetté vált. Az elnök külön kiemelte a Visegrádi csoport jelentőségét is a regionális együttműködés területén – írja a V4NA hírügynökség.

– Véget értek azok az idők, amikor a világpolitika nagy aktorainak szemében régiónk alig létezett

– fogalmazott cikkében Andrzej Duda lengyel elnök.

Az államfő elmondta, Közép-Európa mára a vágyak közösségévé nőtte ki magát, egy dinamikusan fejlődő közösséggé, ami már a civilizációs központtá válást is látótérbe helyezte. Rámutatott,

a régió egy sorsközösség, aminek vannak földrajzi, politikai, gazdasági és kulturális dimenziói is, de mégis a közös emlékezet tartja össze igazán.

Andrzej Duda arról is beszélt, hogy Közép-Európában több szinten is folynak együttműködések, aminek véleménye szerint nem csak regionális, hanem atlanti és globális jelentősége is van.

Kiemelte a Visegrádi-csoportot, mint egy ilyen jelentős összefogást, ami a politikai dimenzióban működik,

és központi szerepet játszik a párbeszédben és az EU és NATO csatlakozások koordinálásában. Szintén beszélt a Bukaresti Kilencek együttműködésről, melyben szintén jelen vannak a V4 országok és amit a „NATO keleti szárnyaként” jellemzett, de

szólt a Három Tenger Kezdeményezésről, ami az Európai Uniós kohézió fenntartásában játszik kulcsszerepet.

Az elnök a l'Opinion lapnak írt cikkét négy nyelven: angolul, franciául, németül és olaszul publikálták.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel elnök / Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában