Ország-világ

2020.12.30. 08:13

Orbán Viktor: Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz

Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van – írta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP) frakcióvezetőjének válaszolva szerdán.

Hungary's Prime Minister Viktor Orban leaves at the end of the two days face-to-face European Union (EU) summit at the European Council Building in Brussels, on October 16, 2020. (Photo by JOHANNA GERON / POOL / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Johanna Geron

A kormányfő azt követően válaszolt Manfred Webernek, hogy a brüsszeli politikus a Welt am Sonntag című konzervatív német hetilapban reagált Orbán Viktor egy héttel azelőtti, ugyanott közölt interjújára.

A magyar miniszterelnök „Szamizdat Nro.5.” című írásában emlékeztetett, Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely „tíz éve irányítja az országot”.

A koronavírus-járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá,

„az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt”

- sorolta Orbán Viktor, hangsúlyozva, a „GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk”.

„Ez lenne a tévút?” – tette fel a kérdést a miniszterelnök.

Kiemelte, „közismert tény”, hogy Manfred Weber neheztel Magyarországra. Úgy fogalmazott: „Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói.” Orbán Viktor hozzátette: ez igaz , de még ha emberileg érthető is,

nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt gyűlölet.

„Mi azt várjuk a vezetőinktől, hogy erősítsék a pártcsaládunkat, növeljék súlyát és befolyását, hogy együtt erősebbek legyünk, mint szimpla matematikai összeadással lennénk” – közölte a kormányfő.

A miniszterelnök úgy fogalmazott, a baloldali elitklubban egy képtelen európai politikai geometria a divat. E szerint a jobboldalnak csak széle van, ezért már létezése önmagában folyamatos veszélyt jelent: fasizmust, nácizmust, nacionalizmust, antiszemitizmust és homofóbiát.

A baloldalnak viszont csak közepe van, ezért innen nem fenyegetheti veszély a néppárti eszményeket, se a szabadságot, se a demokráciát, se a piacgazdaságot

- fejtette ki Orbán Viktor.

„Ezért Weberék jobbra zárnak” – írta Orbán Viktor, aki szerint „először az EPP-ből, aztán az unióból is kiebrudalták a briteket, a PiS vezette konzervatív frakció nem lehet partner, és a Fidesz-féle gyanús kereszténykonzervatívoktól is jobb megszabadulni”.

A kapukat balra kell kitárni: jöjjenek a szociáldemokraták, aztán a baloldali liberálisok, hamarosan a zöldek, és ki tudja, hol a vége – írta Orbán Viktor, hozzátéve: „hiába, a lejtőn nincs megállás”.

Hangsúlyozta, a „brüsszelieknek is meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk”.

Brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztyén értékrendjét, se a nemzet kultúráját, se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését – fejtette ki.

A kormányfő szerint a brüsszeli vezetői posztra vágyakozóknak azt is meg kell érteniük, hogy a cél nem Európa kulturális, liberális homogenizálása, hanem a szabad nemzetek szövetségének építése.

„Egy brüsszeli pozícióra jelentkező politikus útja sohasem könnyű, ha német” – írta.

Orbán Viktor szerint egy brüsszeli vezető szerepet ambicionáló politikus rosszul teszi, ha a „kulturális és történeti különbségek elfogadása helyett migránsokat akar ránk erőltetni, szankciókkal, pénzelvonással, kiéheztetéssel és egyéb válogatott tortúrákkal fenyegetőzik”.

„Rosszul teszi, ha a nemzeti szuverenitás létét is tagadja, ahogy Weber teszi” – emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, rosszul teszi azt is, ha – mint Weber javasolja – az Európai Parlamentet a nemzeti parlamentek fölé akarja helyezni, és az Európai Unió alapszerződésben biztosított egyhangú döntések helyett a jövőt a többségi döntéshozatalban, vagyis a kisebb országok elnyomásában látja.

„Nem könnyű, de át lehet menni azon a bizonyos tű fokán, állítólag mindenkinek sikerülhet”

- zárta írását Orbán Viktor.

A miniszterelnök a Welt am Sonntag december 20-i számában úgy nyilatkozott, hogy Manfred Weber megsértette a magyar népet, amire válaszul a német politikus egy héttel később ugyanott kijelentette, Orbán Viktor politikája téves út.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában