Ország-világ

2020.11.11. 14:00

Szájer József: jogellenes az Európai Parlament járványhelyzetbeli működése

Az európai parlamenti képviselő az uniós intézmények és a jogállamiság viszonyáról értekezik majd a Magyar Nemzetben holnap megjelenő publicisztikájában.

Strasbourg, 2019. július 16. Szájer József, a Fidesz-KDNP képviselõje az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A napilap csütörtöki lapszámában Szájer József, a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációjának elnöke elemzi, hogy az uniós intézmények miképp mennek szembe a jogállamiság – épp általuk oly sokat hangoztatott – követelményeivel. Az Európai Parlament (EP) járványhelyzetbeli ténykedésével kapcsolatban az EP-képviselő írásában arra hívja fel a figyelmet: a COVID-19-válságra való tekintettel az EP Elnöksége távolsági elektronikus szavazási rendszert vezetett be az Eljárási Szabályzattal ellentétesen, amely alapértelmezés szerint kifejezetten előírja a képviselők jelenlétét.

„E súlyos jogsértésre való tekintettel megkérdőjelezhető a 2020 márciusa óta az Európai Parlamentben leadott valamennyi szavazat érvényessége”

- fogalmaz Szájer József, aki mint írja, az uniós parlament azokat a bírósági döntéseket is nyíltan figyelmen kívül hagyja, amelyek arra kötelezik, hogy egy év során legalább tizenkét plenáris ülést kell tartania Strasbourgban.

„Mivel az Európai Unió nem állam, hanem sajátos, szerződésen alapuló szervezet, ezért a demokrácia vagy a jogállamiság feltételeinek teljes mértékben eddig nem volt képes, és mivel fontos alapfeltételek hiányoznak, bizonyos tekintetben nem is lesz soha képes maradéktalanul megfelelni”

- áll szintén a véleménycikkben, amelyet elolvashatnak a holnapi Magyar Nemzetben.

Borítókép: Szájer József, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlamentben 2019. július 16-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában